Het beursjournaal van dinsdag 1 juni

In dit beursjournaal wordt een leuke optiestrategie op het aandeel AEGON uitgelegd. Een eenvoudige 2-poot. Wil je in AEGON beleggen maar vind je het aandeel nu net iets te duur? Er bestaat zoiets als een ”synthetisch aandeel” ofwel beleggen zonder nu te betalen. Hoe dan?

Het beursjournaal van dinsdag 1 juni

Eerst even een korte terugblik gisteren.

Wallstreet was gesloten, op dergelijke dagen is het meestal rustig bij de beurzen die wel open zijn. Dat was gisteren niet anders.  De omzetten waren laag. Er was weinig te beleven. De AEX eindigde 0.55% lager op 709.36 punten.

De trend van de AEX

Theorie

Praktijk

De korte trend van de AEX

Het koersverloop van afgelopen weken staat hieronder. Duidelijk is dat we een dubbele bodem op 706 hebben. Onder dit punt wordt het toppatroon wat er staat bevestigd als top. Zolang de AEX boven de 607 noteert, is er geen enkele bevestiging dat er een toppatroon afgerond is. Wellicht krijgen we snel meer duidelijkheid.

 

Beleggen in AEGON

Beleggen in AEGON was hot in de jaren 90. Het was een van de best presterende aandelen van dat hele decennium. Parabolische stijgingen lopen echter altijd verkeerd af. De parel van de jaren 90 is inmiddels al 20 jaar de gratie. Op de bodem vorig jaar noteerde het aandeel  €1.50 Inmiddels is het aandeel net als de hele verzekeringssector stevig opgeveerd. Lijkt het je interessant op weer in AEGON te beleggen?

 

 

Een optieconstructie op het aandeel AEGON

Deze is een voorbeeld van beleggen met korting. We maken voor onze betalende leden regelmatig dergelijke 2-of 3 poten. We hebben ervoor gekozen om ook af en toe een leuke op deze plek te plaatsen.  Ter lering en vermaak.

 

Voor wie is onderstaande interessant

— je bent op lange termijn positief voor het aandeel aegon

— je vindt de koers van het aandeel AEGON momenteel toch nog iets te hoog

— je wilt onbeperkt profiteren van toekomstige koersstijgingen van het aandeel AEGON

— je vindt het niet erg als je de aandelen op termijn (te duur) in portefeuille krijgt

 

Onderstaand is een bullishe 2-poot. Met opties willen we optimaal profiteren van een verdere stijging van het aandeel. Een call kopen En een put schrijven (verkopen). Je creëert hiermee een synthetisch aandeel. Ofwel, je hebt recht op het aandeel, maar je betaalt pas later. In een later stadium zal blijken of je het alsnog (veel) te duur hebt, of dat je spekkoper bent. Alle ins en outs van deze constructie staan hieronder.

De risk reward ziet er als volgt uit (bij 3 opties)

 

De koers van AEGON van gisteren 12.00 uur is gebruikt. 

aegon

 

We schrijven 3 puts AGN dec. 2023 met uitoefenprijs 4, hiervoor ontvangen we 1 euro.

We kopen 3 calls AGN dec. 2023 met uitoefenprijs 4. hiervoor betalen we 0.55 euro.

 

Per saldo hebben we dus geen geld betaald maar geld ontvangen.  (0.45 x300)

 

Als we 300 AANDELEN AGN hadden gekocht, hadden we 300 X 3.86 = €1158 betaald.

Met deze optieconstructie betalen we nu niets, maar ontvangen nu zelfs premie.

Wat staat hierboven ? 

We verkopen (schrijven) 3 puts AGN dec. 2023 4.00. Dat betekent dat we de plicht hebben om tot dec. 2023 300 aandelen te kopen voor 4 euro. Voor die plicht ontvangen we nu 1 euro. Ons feitelijke risico per aandeel is 3 euro.

Ook kopen we 3 calls AGN dec. 2023 4.00, Dat betekent dat we het recht hebben om tot dec. 2023 300 aandelen te kopen voor 4 euro. Voor dit recht betalen we nu 0.55. Die 0.55 is tevens ons maximale risico voor deze call.

 

Wat kan er nu gebeuren? 

Worst case: AGN gaat naar de null euro. Wij moeten 300 aandelen kopen voor 4 euro en dus 1200 euro betalen. We ontvingen nu alvast 300 x 0.45 = 135 euro dus het totale potentiele risico wat we met deze 2-poot lopen met 300 aandelen is 1065 euro.

Best case: het aandeel AGN gaat vliegen. Onze putplicht om 300 aandelen te kopen voor 4 euro vervalt als het aandeel hoger dan 4 euro expireert (dec 2023). Dus die ontvangen premie is winst. Verder is de winst van de calls in theorie onbeperkt, elke stijging van het aandeel met 1 euro, maakt onze winst 300 euro groter. In theorie onbeperkt.

P.S. deze optieconstructie heeft een looptijd van 2.5 jaar. Dat betekent niet dat je er 2.5 jaar aan vast zit. Je kunt deze opties altijd sluiten tegen de koers van dat moment.

Disclaimer: dit is geen advies, je dient zelf te beoordelen of dit soort constructies bij je beleggingen passen. Optietrading heeft geen inzage in je portefeuille.

 

Ben je niet gecharmeerd van AEGON? Vind je het wel leuk of interessant om eens te kijken welke andere aandelen of opties bij je passen? Neem dan eens een (bijna gratis) abonnement bij optietrading! We bespreken ALLE aandelen/opties op aanvraag op de chat en of via de mail.

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort