Het beursjournaal van vrijdag 4 juni

Wegens succes herhaald: Beleggen zonder te betalen! Vandaag in ons beursjournaal hebben we een optieconstructie op KPN. Het aandeel KPN valt net als AEGON al lange tijd in de categorie dood geld. Met een optieconstructie en een strik er omheen wordt het leuker.

Het beursjournaal van vrijdag 4 juni

Terugblik gisteren

Het banenrapport uit de VS van gisteren was goed. Veel beter dan verwacht. Zo goed zelfs dat de technologie-aandelen niet blij waren. Renteverhogingen in aantocht? Dat is het laatste wat de markten kunnen gebruiken. Maar als er structureel veel meer banen bijkomen, kunnen rentes niet op de huidige lage niveaus blijven. Dat snapt iedereen. Er kwamen 978.000 nieuwe banen bij, waar de verwachting was van 650.000 nieuwe banen. Feest dus.

De Europese beurzen hadden een zwakke sessie maar na het banenrapport van de V.S. kwamen de kopers snel weer terug. De AEX eindigde de dag waar het begon. Het dipje is wederom overwonnen. Ahold was a buy, want was met een plus van 1.5% de sterkste stijger binnen de AEX. Het peperdure aandeel ADYEN was voor de 2e dag op rij de loser van de dag en eindigde 3.17% lager.

Op dagen dat er sterke cijfers komen, merk je het snel dat het met de nasdaq gerelateerde aandelen wat minder gaat. Dat was gisteren niet anders. Beetje sector-rotatie

Het marktbeeld van gisteren 18.00 uur

De DAX was in Europa dus de sterkste schakel en kon groen eindigen. Dar lukte de overige beurzen niet. Ook wallstreet had er niet veel zin in. De dow jones hield nog goed stand maar de nasdaq leverde ruim 1% in en was gisteren van alle beurzen de zwakste schakel.

 

De trend van de AEX

De tekst van gisteren is nog van toepassing

Er is niets veranderd aan de trends en aan de patronen die er staan. Op de korte termijn staat er een grote stijgende wig, die is nog niet afgerond en zolang dit niet het geval is, is het onzeker of de top er staat. Breekpunt blijft de 706 zone.

De trend van de nasdaq

Veel indices zijn aan het toppen. Na een langer stijgingsperiode krijgen verschillende beurzen moeite om door te stoten. Zo ook de nasdaq hieronder. Het lukt niet meer om hogere toppen te plaatsen. Cruciale punten zijn niet niet neerwaarts doorbroken, dus er is nog geen reden om al te bearish te worden voor deze index. De belangrijkste lijn is de zwarte steunlijn.  Het heeft er alle schijn van dat er een groot schuin kopschouderpatroon in de maak is. Maar het nekje heeft het nog niet begeven.

 

Beleggen in KPN

De telecomsector was net als de verzekeringssector in de jaren 90 big business. KPN was 1 van de best presterende aandelen van de jaren 90. Parabolische stijgingen lopen echter altijd verkeerd af. Ook deze parel van de jaren 90 is inmiddels al 20 jaar uit de gratie. Dood geld. Dat kan beter. Zullen we er iets van gaan maken? Lijkt het je interessant om weer in PN te beleggen?

 

Een optieconstructie op KPN

Dit is weer een voorbeeld van beleggen met korting. We maken voor onze betalende leden regelmatig dergelijke 2-of 3 poten. We hebben ervoor gekozen om ook af en toe een leuke op deze plek te plaatsen.  Ter lering en vermaak.

Voor wie is onderstaande interessant

— je bent op lange termijn positief voor het aandeel KPN

— je wilt onbeperkt profiteren van toekomstige koersstijgingen van het aandeel  KPN

— je vindt het niet erg als je de aandelen op termijn (te duur) in portefeuille krijgt

 

Onderstaand is net als bij aegon een bullishe 2-poot.  Hoe goedkoper het aandeel, hoe leuker een dergelijke 2-poot in opties. Met opties willen we optimaal profiteren van een verdere stijging van het aandeel. Een call kopen En een put schrijven (verkopen). Je creëert hiermee een synthetisch aandeel. Ofwel, je hebt recht op het aandeel, maar je betaalt pas later. In een later stadium zal blijken of je het alsnog (veel) te duur hebt, of dat je spekkoper bent. Alle ins en outs van deze constructie staan hieronder.

De risk reward ziet er als volgt uit (bij 4 opties)

De koers van KPN van gisteren 15.00 uur is gebruikt. 

 

We kopen 4 calls KPN dec. 2024 met uitoefenprijs 2. hiervoor betalen we €0.85 

We schrijven 4 puts KPN dec. 2024 met uitoefenprijs 3. hiervoor ontvangen we €0.85.

Per saldo hebben we dus geen geld betaald voor deze constructie. 

 

Handelen in opties is handelen in rechten en plichten. Met bovenstaande hebben we het RECHT om KPN te kopen op 2 euro. voor dit recht betalen we een premie. Ook hebben we de PLICHT om KPN te kopen op 3 euro. Voor die plicht ontvangen we een premie. Per saldo hebben we bij aanvang dus niets betaald.

Wat kan er nu gebeuren?

Worst case: KPN gaat naar null euro. Wij moeten 400 aandelen kopen op 3 euro., Dit kan op einddatum , maar kan ook in een eerder stadium.  Het totale maximale risico met 400 aandelen is 1200 euro.

Best case: KPN gaat sky high Onze putplicht om 400 aandelen te moeten kopen vervalt als het aandeel hoger dan 3 euro noteert eind 2024. Dus die ontvangen premie is dan winst. Verder is de winst van de gekochte calls in theorie onbeperkt. Elke stijging van het aandeel met 1 euro maakt onze winst 400 euro hoger.

P.S. deze optieconstructie heeft een looptijd van 3.5 jaar. Dat betekent niet dat je er 3.5 jaar aan vast zit. Je kunt deze opties altijd sluiten tegen de koers van dat moment.

Disclaimer: dit is geen advies, je dient zelf te beoordelen of dit soort constructies bij je beleggingen passen. Optietrading heeft geen inzage in je portefeuille.

Ben je niet gecharmeerd van KPN? Vind je het wel leuk of interessant om eens te kijken welke andere aandelen of opties bij je passen? Neem dan eens een (bijna gratis) abonnement bij optietrading! We bespreken ALLE aandelen/opties op aanvraag op de chat en of via de mail.

 

Abonnementen

Tot zo op de chat en anders, een fijne dag!

Rene vd Vondervoort