Het weekend-journaal van zondag 6 juni

De belangrijkste gebeurtenis van afgelopen week was voor de financiële wereld  zonder twijfel het maandelijkse gegoochel met de banenrapporten uit de V.S. Waar beleggers donderdag schrokken, gebeurde vrijdag precies het tegenovergestelde. Hoe dan?

Weekend-journaal van 6 juni

Terugblik afgelopen week

Het banenrapport in de VS

Het aantal nieuwe banen wat er maandelijks bijkomt in de VS zegt veel over de stand van de economie. Deze cijfers worden elke maand dan ook als zeer belangrijk ervaren.  Eerst komt loonstrookjesverwerker ADP altijd met de cijfers, En op vrijdag komen de officiële cijfers. De cijfers van ADP (komen normaal op woensdag, dit keer op donderdag) lieten zien dat er maar liefst 328.000 banen MEER bij zijn gekomen dan waar de markten rekening mee hielden. Dit woekerde de angst voor renteverhogingen aan. Beleggers werden terughoudend . Met name de dure nasdaqfondsen werden in de verkoop gedaan.

Vrijdagmiddag kwamen de officiële cijfers. Die gaven een tegenovergesteld beeld. Er kwamen geen 978.000 banen bij, maar slechts 559.000 stuks.

Er kwamen dus niet meer, maar juist minder banen bij dan verwacht. Who cares zul je denken. Inderdaad, dat denken wij ook altijd na cijfers. Who cares. Feit is wel dat de nasdaq een duidelijke nieuwe impuls nodig had om weer te kunnen stijgen, en die hernieuwde koopwoede kwam direct na het zwakke banencijfer van vrijdag. Toeval?

Hoogste weekslot OOIT

De beurzen gingen dus opgewekt weekend vieren. De AEX eindigde de week met het hoogste weekslot ooit. Ook de DAX deed dat. Op wallstreet gebeurde dat niet, maar de vrijdag zorgde er wel voor dat de matte stemming van eerder in de week er niet meer was. ICT fondsen werden weer massaal gekocht.

De trend van de AEX

Er is afgelopen 2 maanden een patroon van hogere toppen en lagere bodems ontwikkeld. Een zgn megafoon. Dit patroon nadert de finish, maar het is nog niet klaar. Komende week de climax?

De dax heeft een identiek patroon

Wallstreet bepaalt het tempo voor Europa. En de laatste weken gebeurde er helemaal niets meer in de VS. Tot vrijdag. Het banenrapport gaf het nodige zetje om weer te kunnen knallen. De stijgende trends / wiggen kunnen dus nog doorgaan.

S&P500

De patronen zijn wel duidelijk, maar vrijdag bleek dat de kopers er nog een nieuwe leg bovenop willen zetten voordat de verkopers een sell-off gaan bezorgen.

NASDAQ

 

 

Vooruitblik komende week

De beurzen haperden afgelopen week, maar dat stopte afgelopen vrijdag.  Hernieuwde kooplust is er ontstaan. Op weg naar nieuwe hoogtepunten. Het startschot om de markten te shorten is nog duidelijk niet gegeven.  De patronen die er staan beloven wel grotere dalingen, maar nu nog niet. Het is nog te vroeg.

Komende week staat in het teken van het rentebesluit van de ECB aanstaande donderdag.  En de week erna is de FED weer aan de beurt om te vertellen dat er geen reden tot zorg is.

Het nieuws is heel gemakkelijk via deze link doorlopend te volgen.

Live: Indices, (crypto)valuta, grondstoffen, de agenda en meer

 

Rene vd Vondervoort