Het weekend-journaal van zondag 27 juni

We naderen het einde van het 2e kwartaal. De melt-UP is nog altijd niet klaar. De AEX heeft er bijna 8 maanden van stijging achter elkaar op zitten. Het is niet uniek, maar wel zeer uitzonderlijk.  In 1998 zagen we zo’n langdurige aaneengesloten stijgingsperiode voor het laatst.

Het weekend-journaal van 27 juni

In het weekend-journaal van een week geleden was onze boodschap helder: ”maar van een verkoopsignaal bij de nasdaq is nog geen sprake, dus de bull krijgt nog het voordeel van de twijfel. Wel alle hens aan dek, Nog zo’n dag maandag en de bulls hebben een probleem.”

Deze boodschap is goed overgekomen. De beurzen hadden een sterke week met elke dag hogere koersen. De daling van 20 AEX punten een week geleden was duidelijk een eendagsvlieg. Wallstreet heeft nog geen zin om te draaien; We zien dat ̶G̶o̶l̶d̶m̶a̶n̶ ̶S̶a̶c̶h̶s̶  beleggers elke dag opnieuw vol op het orgel gaan vanaf de start van de sessie. Nou, dan weet je het wel. Groene futures bepalen het beeld.

Minpuntje was er afgelopen vrijdag: de nasdaq had even een pauze en kon niet groen sluiten.  De dow jones nam het stokje over. De s&p500 ook.

Het marktbeeld van vrijdag

 

De trend van de AEX

Het verhaal is helder. De trend ook. Vanaf de bodem van begin november zien we een stijging. Er is een grote wig ontwikkeld. De wig lijkt in haar eindfase te zitten, maar zolang we steun hebben op de rode lijn (SMA50) is het een sterke stijgende trend. We zagen af en toe een hapering, maar die duurde telkens kort. Een week geleden strandde die hapering weer exact op die rode lijn.

 

 

De trend van de DAX

Bij de DAX is het verhaal hetzelfde. Enige minpuntje van nu is dat het de DAX de laatste week niet is gelukt om een hogere top te plaatsen. De Europese leider lijkt moe. Anders gezegd: Er zijn nieuwe impulsen nodig om de beurzen nog hoger te zetten. Onder de SMA50 start een (poging tot) correctie. Dat is vloeken in de kerk bij beleggers, een correctie mag om een of andere reden niet meer.

 

De trends op wallstreet

De S&p500 heeft afgelopen jaar een enorme wig ontwikkeld. Sindsdien is er ook het spel met de SMA50 (rode lijn). Af en toe gaat de index daaronder (voor het laatst een week geleden), maar snel erna worden er altijd weer nieuwe hogere koersen gezet.  Alle seinen staat dus weer op groen. De week werd vrijdag afgesloten op een nieuwe hoogste stand ooit. De indices op wallstreet zijn inmiddels wel erg duur. Qua koerswinstverhouding was het nog nooit zo duur als nu.

 

De nasdaq heeft inmiddels 3 toppen geplaatst. Met de laatste top is een overshoot gekomen. Onder het trendlijntje zou een 1e teken van zwakte zijn, maar trendmatig is er voorlopig nog niets aan de hand. Sinds de bodem van maart vorig jaar is deze index inmiddels ruim 100% (!!!) gestegen.

 

Verwachting komende week

Komende dagen hebben we te maken met kwartaalafsluiting op de markten. Trendmatig is er nog altijd geen vuiltje aan de lucht. 8 Stijgingsmaanden achter elkaar voor de AEX is zeer uitzonderlijk maar niet uniek. De stemming zit er nog altijd goed in en de honger naar nieuwe hoogtepunten blijft onverminderd aanwezig. Bij gebrek aan beter. Tijd technisch gezien is het natuurlijk de allerhoogste tijd voor een grotere dip, maar zolang de beurzen in de wiggen blijven, kan het altijd hoger.

 

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort