Het weekend journaal van zaterdag 31 juli

De beurzen hebben een prestatie van formaat neergezet. De AEX eindigde vrijdag voor de 9e (!!) achtereenvolgende maand met een groene maandcandle. Zit de melt-UP in de allerlaatste fase of is het feest nog niet voorbij? Lees hieronder verder.

Het weekend journaal van 31 juli

Terugblik afgelopen week

De AEX is nog altijd bezig met het maken van nieuwe toppen. Het weekslot was tevens op de allerhoogste week-slotstand ooit op 754.31 punten. Vrijdag deden de beurzen een stapje terug vanwege zwakke resultaten van amazon.  Dat nasdaq-aandeel zakte meer dan 7% op vrijdag en zette de hele sector onder druk.

Het marktbeeld van vrijdag

 

De maandgrafiek van de AEX laat zien dat de AEX op dit moment maar liefst 150 (hoeveel?) punten BOVEN de MA20 noteert. Snel lezen, dan lijkt het minder. In welke slechte film zijn we beland? Waar gaat dit over? Nou, over een MELT -UP die je eens in de 20-25 jaar ziet. Een geruststellende gedachte is dat beurzen uiteindelijk altijd naar hun gemiddelden terugkeren. In 100% van de gevallen.

AEX

weekend-journaal

 

50% van de weging van de AEX is nasdaq gerelateerd.  De AEX is niet leidend, dat is de nasdaq. In deze update bespreek ik de nasdaq en de belangrijkste aandelen binnen die index.

In 2007 was er de top, daarna een grote daling die 2 jaar duurde. Als je onderstaand plaatje bekijkt, stelt die daling niets voor. Van 2300 naar 1.000 is procentueel toch wel stevig. Sinds de bodem van 2009 is er een grote stijging gaande.. Sinds 2011 is de nasdaq nooit meer onder de MA50 in de maandgrafiek gekomen. Er heeft sindsdien dus nooit meer een trenddraai plaatsgevonden. Zelfs het dipje van vorig jaar stopte precies op die MA50. Sinds die bodem van vorig jaar is de index ruim verdubbeld en sinds de bodem van 2009 is de index 1500% gestegen. Inmiddels is de nasdaq al geruime tijd loodrecht aan het gaan. Wat komt er na loodrecht?

NASDAQ

Om te kunnen beoordelen of de beurzen klaar zijn, neem ik een kijkje bij de grootste nasdaq aandelen. De nasdaq is de leider van alle beurzen en als de grootste spelers op de nasdaq toppend zijn, weten we dat de draai nabij is.

Als eerste het aandeel Facebook. Er werd deze week een nieuwe hoogste stand ooit bereikt, maar na de resultaten moest het aandeel terug. Een rode weekcandle is het gevolg. Het is nog lang niet genoeg om te kunnen stellen dat de top er staat bij dit aandeel. De laatste candle was zwak, maar het aandeel noteert nog (ver) boven alle MA’s.

FACEBOOK

Ook apple had een rode week. De bovenkant van het trendkanaal is bereikt en dat lijntje gaf weerstand. Maar ook hier is het nog (veel) te vroeg om ter kunnen stellen dat de top er staat. Steun waar steun moet komen. De bekende MA’s.

APPLE

Netflix kreeg DE boost vorig jaar met de 1e lockdown. Sinds een jaar zien we dit aandeel echter niet meer verder stijgen. Een zijwaartse periode dus.  En momenteel noteert het aandeel op een kruispunt. De MA’s zijn aan het crossen. Er is snel weer een spike nodig, anders krijgen we hier wel het eerste duidelijke verkoopsignaal.

NETFLIX

Het dipje van vorig jaar maart eindigde precies op de MA200 bij google. Sindsdien is het aandeel ruim 150% gestegen. Alle seinen staan op groen,  Trendmatig erg sterk. Op de bodem van vorig jaar november werd de MA50 voor het laatst aangetikt. Sindsdien zien we hogere toppen en hogere bodems. Het kan zijn dat we de koopclimax gezien hebben, maar ook hier is het nog veel te vroeg om dat met zekerheid te kunnen zeggen.

GOOGLE

Microsoft ligt er trendmatig ook als een dijk bij. Ver boven de MA’s. Na de resultaten moest het aandeel wat terug, maar ook hier geldt, voor een echte trenddraai is veel meer nodig.

MICROSOFT

Amazon had een slechte week. Het aandeel werd gedumpt na de resultaten.  Trendmatig ziet dit er interessant uit want het weekslot lag nog net boven de MA50. De beren delen hier dus wel wat tikken uit, maar ook hier is het nog (net) te vroeg om bearish voor dit aandeel te worden.

AMAZON

Als laatste van de FANGMAN aandelen: NVIDIA. Alle seinen op groen , trendmatig geen vuiltje aan de lucht.

NVIDIA

TESLA mag in dit rijtje niet ontbreken. Het aandeel TESLA is al eerder stevig gedaald, maar ook dit aandeel vond steun op de MA50. Het aandeel dreigt nu zelfs boven de dalende trendlijn uit te knallen.

TESLA 

Conclusie voor de nasdaq-aandelen: NETFLIX en AMAZON zijn op het randje, de overige aandelen liggen er nog sterk bij. Voor alle aandelen geldt: een slot onder de MA50 is einde uptrend en geeft als doel de MA200. Zover is het nog niet, maar dan weet je het alvast.

De service optietrading

tijdens de vakantieperiode plaatsen we slechts sporadisch een update op deze site. Ook komende maand zal dit het geval zijn. Onze chat is wel altijd geopend. Neem er eens een kijkje? Gezellig, leerzaam en bijna gratis!

 

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort