Het weekend-journaal van maandag 6 september

Het was per saldo een zijwaarts weekje voor de AEX. De drang naar boven blijft wel onverminderd aanwezig. Door het dalingsgolfje van vrijdag bleef er van de weekwinst niet veel over. Het slot was 0.3% hoger dan de week ervoor op 789.55 punten. 

Het weekend-journaal van 6 september

Een terugblik

Elke dag een stapje hoger; een eentonig beeld. Correcties zijn niet aan de orde. De centrale banken hebben de beurzen waar ze willen. Vrijdag zakten de beurzen in Europa even, maar dat was een schijnbeweging. Wallstreet deed slechts gedeeltelijk mee. De dow jones eindigde vrijdag licht lager; de NASDAQ hoger.

Het marktbeeld van afgelopen vrijdag

 

 

 

Inflatie

Er is inmiddels een hoge inflatie. Eigenlijk zouden de centrale banken de rente moeten verhogen. Maar het tegendeel gebeurt. De centrale banken zijn de rente nog altijd aan het drukken. De wal begint het schip te keren. Beleidsmakers zeggen dat het slechts tijdelijk is, deze inflatie. Ze kunnen het weten.

 

De trend van de AEX

In de uurgrafiek zie je de bewegingen van afgelopen maand. Er is een grote wig ontstaan, die wig is nog alive & kicking. En zolang dat het geval is kunnen hogere koersen niet uitgesloten worden. Afgelopen week was daar een goed voorbeeld van. Elke dag een hogere top, omdat het kan.

 

In de daggrafiek is de indrukwekkende stijging van afgelopen jaar te zien. In november was er de Biden-bodem. Sindsdien hebben we geen correcties van betekenis meer gezien. De AEX blijft de MA50 als springplank gebruiken. Dat niveau is sindsdien steun.

De weekgrafiek laat zien dat beleggers (lees: de centrale banken) het wel erg bont makten. Sinds corona de wereld in haar greep heeft zijn de centrale banken de grote kopers op de financiële markten. De grafieken van de beurzen lopen gelijk met de balans van de FED. Deze balans is compleet opgeblazen. De wereld is gered. Waar zouden we zijn zonder de FED.

De FED is de grote koper (problem solved)

De trend van de NASDAQ

De corona-crash eindigde vorig jaar precies op de MA200. Corona maakt hebberig. Het is feest sinds corona. De markten worden nog altijd dagelijks met miljarden vers geprinte dollars overspoeld. Tijdens Jackson Hole werd gemeld dat de beleidsmakers deze steun langzaam gaan terugdraaien. Mar een tijdspad werd nog niet genoemd. Doorfeesten dus. De nasdaq bereikte afgelopen vrijdag de bovenkant weer van het stijgend trendkanaal. Het weekslot was op een hoogste stand ooit.

Wat mogen we vandaag verwachten

Wallstreet is gesloten in verband met een feestdag. De omzetten op de beurzen die wel open zijn zullen mager zijn. De start van de week is redelijk vlak. De beleidsmakers zitten op feestdagen niet aan de knoppen,

Live: Indices, (crypto)valuta, grondstoffen, de agenda en meer

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort