Het beursjournaal van vrijdag 10 september

Opnieuw deden de meeste beurzen een stapje terug. Ondanks de ECB.  Voor de 3e dag op rij eindigde de AEX in het rood. De slotstand was 0.23% lager op 787.17 punten. Hoe liggen de kaarten? Moeten de bulls zich al zorgen maken?

Het beursjournaal van 10 september

Terugblik gisteren

Beleggers wachtten gisteren op de ECB. Lagarde meldde dat komend kwartaal een start wordt gemaakt met het terugdraaien van de steunmaatregelingen. Momenteel wordt er maandelijks 80 miljard euro in de markten gepompt door de ECB. Dit zal wellicht teruggebracht gaan worden naar 60 miljard per maand. ”Ze hebben wel lef”.

De meeste beurzen eindigden licht lager. De DAX en de Parijse CAC40 waren de uitzondering in Europa, die indices eindigden licht hoger.

Fintechbedrijf Adyen is veruit het duurste AEX-bedrijf met een koers-winstverhouding van ver boven de 100/ Beleggers omarmen het aandeel nog altijd en nemen de hoge K/w voor lief.  Vanwege de aanhoudende stijging van het aandeel hebben de meeste analisten het aandeel nog op een volle koop staan.

Adyen werd gisteren de grote winnaar van de dag met een winst van 2.33%. Het sterk China-georiënteerde prosus droeg de rode lantaarn met een verlies van ruim 5%.

Het handelsvolume bij de AEX ligt dagelijks rond de 2 miljard euro. Op Wallstreet zijn de volumes fors hoger.  Alleen al bij de dow jones was het volume gisteren 20 miljard dollar.

Het volume op de NASDAQ is 1.5 keer zo hoog dan op de dow jones. Baas boven baas.

 

De trend van de AEX

De AEX is even klaar met het dagelijks plaatsen van nieuwe highs. Er ontstaat een kopschouder-toppatroon. Dit patroon is nog niet af. Het neklijntje bij 785 punten is belangrij; onder die lijn is dit toppatroon afgerond. Gisteren werd het nekje even aangetikt, maar er volgde al snel steun. Vandaag een nieuwe poging? een weekslot onder de neklijn zou negatief zijn voor de komende week. Maar wellicht krijgen we na 3 dalingsdagen vandaag eerst een bounce-dag. Zou zomaar kunnen. De rechterschouder is een stuk hoger dan de linkerschouder dus er is zeker genoeg ruimte voor een positieve dag.

De trend van de DAX

Het is al het hele jaar hetzelfde verfhaal. De MA50 wordt gebruikt als springplank voor verdere stijging. Af en toe komt de dax daar 1-2 dagen onder, maar in alle gevallen gaat de index daarna weer snel boven de MA50. Eergisteren dook de DAX weer eens onder die MA50. Het lukte gisteren ()nog) niet om er weer boven te komen. Dat is dus een klusje voor vandaag. Want een weekslot onder die MA50 zou de deuren openzetten naar de MA200. Zover is het nog niet, eerst maar eens kijken of het de bulls lukt om deze index weer boven die MA50 te tillen.

De trend van de dow jones

Op wallstreet begint het er ook om te spannen. De dow jones is onder de wig gezakt. en ook onder de MA20 en 50 gedoken in de daggrafiek. Vandaag afwachten voor verdere conclusies.

Wat mogen we vandaag verwachten?

Na 3 dagen van daling lijkt er vandaag een positieve sessie te volgen. De start van de dag is in ieder geval groen, zoals het heurt.

Wil je het dagelijks nieuws volgen? De koersbewegingen van crypto’s? Kijk dan hier

Live: Indices, (crypto)valuta, grondstoffen, de agenda en meer

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort