Het beursjournaal van dinsdag 14 september

De week startte positief. Zoals we het kennen van de voorbeurshandel. De dag was al gewonnen voordat ie was begonnen. De AEX eindigde 0.38% hoger op 791.46 punten. Veel prijzen gaan door het dak. 

Het beursjournaal van 14 september

Terugblik gisteren

Het FD kopte dat de Evergrande, de grootste projectontwikkelaar van China, de tientallen miljarden uitstaande schulden waarschijnlijk niet meer kan terugbetalen. De markten halen vooralsnog de schouders op en blijven het zonnetje zien schijnen.

Het was een positieve start van de week. Groene futures deden hun werk en zorgden voor de positieve stemming op de beurzen. Shell was de grootste stijger door de aanhoudende stijging van olie en gasprijzen. Ook de verzekeraars hadden een goede dag. Verzekeraars snakken naar hogere rente.  De IT-sector is de tegenhanger, die sector met de torenhoge koerswinstverhoudingen is gebaat bij zo laag mogelijke rente en had gisteren een zwakke dag.

De NASDAQ was de enige index die het niet lukte om positief te sluiten.

Rust op de markten

Sinds de coronacrash van vorig jaar zien we dat de rust is wedergekeerd. Hieronder de paniekgraadmeter VIX. We zien al 1.5 jaar lagere toppen. Is dit patroon bijna klaar?

Prijzen gaan door het dak

Kosten van vervoer worden steeds duurder. De baltic Dry Index meet de prijzen van zeevracht.

 

Shell is sinds de overname van Britsh Gas steeds meer een gasbedrijf geworden. De gasprijs gaat door het dak. Goed voor shell. en voor de inflatie. (die niemand wil zien).  Zie hieronder de ontwikkeling van de gasprijs dit jaar.

 

Wallstreet

Na 4-5 dagen van verlies, wist Wallstreet te herstellen. De verliesdagen hebben er niet voor gezorgd dat het technisch plaatje van de s&p500 verslechterd is. Precies aan de onderkant van de wig vonder de kopers het welletjes. Niet dat het beeld nu zo sterk is, want de index bungelt aan de onderkant van het stijgend kanaal waar het al het hele jaar in zit, maar het is telkens voldoende om geen trenddraai te krijgen.

S&P500

Het technisch plaatje van de dow jones is wel verslechterd. Deze index is onder de wig en onder de MA20 en 50 gedoken. Maar de reparatieploeg is al druk bezig om het te herstellen. Dit is nog niet gelukt, de vraag voor vandaag is of het een terugtest wordt waarna de index verder gaat zakken OF dat het wel een valide uitbraak down is. In het laatste geval zouden we de eerste correctie van het jaar kunnen krijgen. Nog niet beslist.

DOW JONES

Tenslotte nog de  trend van de AEX

Sinds de bodem van november zien we een patroon van hogere toppen en hogere bodems. De AEX noteert boven alle MA’s. De candle van gisteren was een inverted hammer, het KAN dus een potentiele top worden, maar eerst zien, dan geloven. Inmiddels zitten we in maand 11 van aaneengesloten stijgende koersen, dat is veruit de langste reeks van deze eeuw.

Wil je het dagelijks nieuws volgen? De koersbewegingen van crypto’s? Kijk dan hier

Live: Indices, (crypto)valuta, grondstoffen, de agenda en meer

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort