Het beursjournaal van donderdag 16 september

Eindelijk stond het er dan. De 800 puntengrens van de AEX werd bereikt gisteren. Beleggend Nederland kwispelde. Het feestje was echter snel voorbij, de verkopers namen het over en de AEX eindigde 0.44% lager op 794.19 punten. Wallstreet herstelde na een week daling. 

Het beursjournaal van 16 september

Terugblik gisteren

Steeds maar verder stijgende grondstofprijzen zetten shell en arcelor mittal hoger. De inflatie is enorm, beleidsmakers blijven melden dat het tijdelijk is waarna iedereen weer blij is. Hoe tijdelijk het zal zijn, moet blijken. De AEX doet het al tijden veel beter dan andere beurzen. Gisteren dus een nieuwe mijlpaal, de 800 puntengrens werd bereikt. Applaus.

 

Het marktbeeld van gisteren 18.00 uur

 

De trend van de AEX

Sinds de bodem van juli is er een grote stijging gaande bij de AEX. Een grote wig is gevormd. We zien nog geen verkoopsignalen, de wig is namelijk nog niet neerwaarts verlaten. Wiggen zijn van alle tijden, daar is niets vreemds aan. Wa\t het dit keer vreemd maakt, is dat de AEX afgelopen 6 weken blijft stijgen, terwijl overige beurzen dit niet doen. Dit maakt het verschil tussen de AEX en de rest van Europa wel erg groot.

AEX vergeleken met de DAX

Normaal is er een goede correlatie tussen de AEX en de DAX. Afgelopen 6 weken is die correlatie ver te zoeken. De AEX (lees ASML) blijft knallen, terwijl de overige beurzen dit niet doen. Onderstaande grafiek is AEX vs DAX.

ASML is inmiddels meer dan 20% van de AEX. De marktwaarde van ASML is gigantisch, Het aandeel staat inmiddels bijna in de top 10 van grootste nasdaqfonsden. De trots van Zuid-Oost Brabant. Enige minpuntje is dat loodrecht altijd fout afloopt. Maar dat is voor later.

Wallstreet

Na een zwakke week op wallstreet, was er gisteren een sterk herstel. Het lukte de dow jones echter nog niet om weer in de veilige zone terug te keren.  De index is onder de wig en onder de MA20 en 50 gedoken. Niet best.

 

Het beeld van de S&p500 is echter nog niet rood. De index bleef precies in de wig en de bounce startte gisteren weer exact op het MA50 lijntje. De lijn die al het hele jaar de springplank is.

Wil je het dagelijks nieuws volgen? De koersbewegingen van crypto’s? Kijk dan hier

Live: Indices, (crypto)valuta, grondstoffen, de agenda en meer

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort