Het beursjournaal van vrijdag 17 september

Terwijl de meeste beurzen een redelijk zwakke week hadden, deed de AEX het juist goed. De laatste maand is de AEX aanzienlijk sterker dan de overige beurzen. Vandaag is het quadruple witching day. Drukke expiratiedag.

Het beursjournaal van 17 september

Terugblik gisteren

De hoogste stand ooit werd gisteren weer wat scherper gezet. Het sentiment is niet stuk te krijgen. Zelfs na 11 maanden stijging niet. De draai moet zo lang mogelijk worden uitgesteld, want ”men” weet dat er dan iets vervelends aankomt. Uitstel, geen afstel.

Zwaargewicht Adyen was opnieuw de sterkste schakel. De AEX is de hele week al in gevecht met de 800 punten. Het wil nog niet lukken om er definitief doorheen te knallen. Gisteren was wallstreet zwak tijdens de Europese sessie. In de avond kwam er herstel op wallstreet.

Hieronder het marktbeeld van 18.00 uur

De trend van de AEX

Sinds de bodem van juli is er een grote stijging gaande bij de AEX. Een grote wig is gevormd. We zien nog geen verkoopsignalen, de wig is namelijk nog niet neerwaarts verlaten. Wiggen zijn van alle tijden, daar is niets vreemds aan. Wat het dit keer vreemd maakt, is dat de AEX afgelopen 6 weken blijft stijgen, terwijl overige beurzen dit niet doen. Dit maakt het verschil tussen de AEX en de rest van Europa wel erg groot.

 

De trend van de DAX

De Europese leider DAX mist alle kracht. De hele week is deze index in gevecht met de wig. En met de MA50.. Waar de AEX geen draai laat zien, is de DAX daar juist wel mee bezig. Vandaag het weekslot is niet onbelangrijk.

Wallstreet

Op Wallstreet zien we dat het zelfs de nasdaq niet lukt om hogere toppen te plaatsen. De AEX is hier echt in zn eentje mee.  Het technisch plaatje van de nasdaq is echter nog onveranderd sterk. De index noteert nog in de wig en stoeit de hele week met de groene lijn (MA20). Waar de DOW JONES wel is gebroken onder de wig, is dat bij de NASDAQ niet het geval.

Nasdaq

Dow Jones

De dow jones is net als de DAX onder de MA20 en 50 en onder de wig gezakt. Het beeld is duidelijk aan het verzwakken.

Wat mogen we vandaag verwachten?

Four times a year – on the third Friday of March, June, September and December – contracts for stock index futures, stock index options, single stock futures and stock options all expire on the same day. Many non-US contracts such as the DAX futures expire on this day as well.

At certain times – namely the quadruple witching hours of quadruple witching Friday, many investors are closing out contracts they hold, which leads to heavy trading activity.

 

Het wordt een drukke expiratiedag. De op 1 na grootste van het jaar. De grootste is de december-expiratie. Vandaag expireren de september-opties. Er was gisterenavond herstel op wallstreet, dus de beurzen in Europa kunnen vandaag opgewekt van start. De AEX kan eindelijk een stukje boven de 800 punten openen. Met een gap. Is dit het laatste kunstje van de bull? Of start er een nieuwe stijgingsfase? Gek kan altijd gekker.

Volg het nieuws terwijl het gebeurt!

Het laatste nieuws van meer dan 100 bronnen!

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort