Het weekend-journaal van zaterdag 18 september

De hele week was de drang naar hogere koersen voor de AEX. Vrijdag werd de 800 punten met kracht uitgenomen. Eind goed al goed zou je denken. Maar het liep even anders aan het eind van de sessie. Veel beurzen eindigden de week op weeklow. 

Het weekend-journaal van 18 september

Een terugblik

Zoals we weten doet de AEX het al lange tijd een stuk beter dan andere beurzen. Dit komt door het grote ASML-gehalte van deze index. Vrijdag bereikte ASML in de ochtend nog een nieuwe top op 756.60 euro, maar het aandeel startte na amateur hour met een duikvlucht. Het slot was fors lager. ASML nam de AEX mee omlaag.

De trend van de AEX

De sterke terugslag van ASML zorgde er vrijdag voor dat de dagcandle een grote TOPcandle is geworden.  Een hogere top dan de dag ervoor en later een lagere bodem dan de dag ervoor is bearish. Een key reversal. Op twitter meldde ik vrijdag al dat de DAX dit deed, de AEX deed hetzelfde. Het verschil tussen de AEX en de DAX mogen duidelijk zijn. De candle van vrijdag was een grote rode bij de AEX, maar er was precies steun bij de MA20. Trendmatig is er dus nog geen break voor de AEX. Waar veel andere beurzen onder hun MA50 doken, deed de AEX dat niet (nog niet).

De trend van de DAX

Waar de AEX nog stevig boven de MA noteert, is de dax daar vrijdag onder gedoken.

 

De trend van de dow jones.

De index had een zwakke week. De index is uit de wig gevallen. Het slot was ook nog eens op de laagste stand van de week. Het heeft er alle schijn van dat er een correctie is ingezet. De MA200 staat klaar als vangnet.

 

De trend van de Nasdaq

Ook de nasdaq had een zwakke week. Het slot was ook hier op het laagste punt van de week. Het grote verschil met de dow jones is dat de nasdaq net als de AEX nog wel ruim boven de MA50 noteert en ook niet niet uit de wig is gevallen, wat dus met de dow jones en de DAX wel duidelijk al is gebeurd.

De trend van de S&p500

Waar de s&p500 voortdurend steun had bij de onderkant wig en bij de MA50, is dit vrijdagavond mis gegaan.  De verkoopgolf zette de index onder de wig en onder de MA50., De kopers zullen maandag aan de bak moeten, anders gaat deze correctie vorm krijgen.

Conclusie

Er zijn duidelijk haarscheurtjes ontstaan in de lange uptrends van de beurzen. Maar nog niet alle beurzen hebben de verkoopsignalen binnen. We kunnen in dit stadium natuurlijk nog niet spreken over het einde van deze langdurige cyclus. Daarvoor is het nog te vroeg. Kopers zullen vol aan de bak moeten komende week om de beurzen overeind te houden. Anders krijgen we binnenkort DE draai op wallstreet. DE draai sinds de start van deze bullmarkt in 2009.

 

Volg het nieuws terwijl het gebeurt!

Het laatste nieuws van meer dan 100 bronnen!

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort