Het weekend-journaal van zondag 26 september

Na een stugge start werd het alsnog een positieve week voor de AEX.  Donderdag werd er nog een hoogste slotstand ooit neergezet, maar opnieuw lukte het beleggers niet om een stand boven de 800 punten vast te houden. Het weekslot was op 791.45 punten.

Het weekend-journaal van 26 september

Een terugblik

De week stond in het teken van het Chinese Evergrande. De week startte erg negatief na slecht nieuws uit China. Beleggers haalden echter al snel hun schouders er over op. Het 300 miljard dollar aan schulden wordt wel opgelost.

Woensdagavond meldde het stelsel van Centrale Banken in de VS, de FED dat er op korte termijn een begin wordt gemaakt met het terugbrengen van de steunmaatregelingen. Beleggers reageerden enthousiast. Donderdag was de sterkste dag van de week waar de AEX een nieuwe hoogste koers ooit van 804 punten kon noteren. Vrijdag deden de beurzen in Europa weer een stapje terug. Per saldo was de weekplus 2 punten.

De slotstanden van vrijdag zie je hier

 

De lange rente

Er is nog geen man over boord, maar de lange rente in de VS is aan het stijgen. Obligatiekoersen zakken. Het lijntje gaf nog net steun; Onderstaande grafiek is de 10Y TNOTE, obligatiekoersen van de VS van een mandje obligaties met looptijd van 10 jaar.

Ook de lange rente in Europa is aan het stijgen. Hieronder de 10-jaars Duitse BUND

De trend van de AEX

Donderdag werd dus een duidelijke TOPcandle met een inverted hammer. en vrijdag een grote rode candle er achteraan. Dat is een teken van zwakte. De AEX is afgelopen tijd wel een stuk sterker dan overige beurzen, want de AEX was de enige beurs met een nieuwe hogere top afgelopen week. Het weekslot was precies op de MA20. Terwijl veel andere beurzen daar al ver onder zitten.  Trendmatig is er dus nog niets aan de hand bij de AEX. Het lijkt te toppen, komende week zal duidelijk worden of we inderdaad DE top hebben gezien.

 

De trend van de DAX

De DAX is een stuk dieper gezakt dan de AEX. Geen nieuwe toppen deze week. We zien dat de DAX na de zeer zwakke start van de week (dubbele bodem) aan een opmars is begonnen. Deze opmars stopte precies bij de MA50.. Dit is een veeg teken. De DAX is trendmatig zwak. Zolang deze index onder de MA50 noteert staan de seinen op oranje. De weg richting MA200 lijkt ingezet.

Wallstreet

Dow Jones

Voor het eerst dit jaar zagen we bij de dow jones afgelopen week een zgn death cross. Een trenddraai. De MA20 en 50 kruisen elkaar negatief. De Maandag was meteen de bodem van de week. De rest van de week waren de reparatieploegen paraat. De daling is dus weer bijna teruggedraaid. Komende week hebben we maand en kwartaalslot. Dan zal blijken hoeveel en OF er uberhaupt wel schade is opgelopen. Net als de DAX heeft ook de dow jones een dubbele bodem. (een neklijn).

Nasdaq

Bij de nasdaq zien we ook een potentieel kopschouderpatroon. Het nekje is echter in tegenstelling tot de DAX en de Dow Jones niet recht maar schuin. Komende week zal duidelijk worden of het patroon valide blijft.

Wat mogen we komende week verwachten?

Maand en kwartaalafsluiting. Wordt het de 11 achtereenvolgende stijgingsmaand voor de AEX? Of is het even klaar? Trendmatig ziet de AEX er nog niet beroerd uit, maar andere beurzen lijken aan de weg omlaag te zijn begonnen. Evergrande wordt genegeerd, of dat verstandig is zal moeten blijken. Beurzen zijn hoog nodig toe aan een correctie, deze eeuw zagen we niet eerder zo langdurige stijging zonder enige terugslag.

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort