Het weekend-journaal van zondag 3 oktober

Het was een zwakke laatste week van het 3e kwartaal. De beurzen deden een flinke stap terug. Een gezonde correctie is gestart. Of is het alweer klaar? In deze update zie je hoe groot de aangebrachte schade is. En er is wat meer interessant leesvoer.

 

Het weekend-journaal van 3 oktober

In het weekend-journaal worden interessante gebeurtenissen van afgelopen week besproken. Ook worden de langere trends van verschillende indices bekeken.  In de dagelijkse updates naar de abonnees van optietrading gaan we meer op de kortere signalen af.

Afgelopen week

Beleidsmakers hebben jaren geleden besloten dat ze de grote kopers op de financiële markten worden. Ze blazen hun balans op om de markten hoog te houden. Het feest moet zo lang mogelijk doorgaan;  het bestaande fragiele kapitalistische systeem kan op deze manier overeind gehouden worden.  Een nieuwe ATH voor de balans van de ECB.  Geld printen als corebusiness. Dat is het werk van onze wereldleiders.

 

De ECB houdt de rente negatief. De inflatie in Duitsland is het hoogste sinds 1993, roept u maar!

Prijzen gaan door het dak. Je merkt het niet alleen aan de pomp maar ook de energierekening gaat voor onaangename verrassingen zorgen.

Een tekort aan benzine in de UK. Dit is niet goed voor het vertrouwen in deze munt. Het leger gaat ingezet worden om de pomphouders te bevoorraden.

 

De marginschulden waren nog nooit zo hoog als nu. Dit is m.i. een groot gevaar wat onderschat wordt.

Heb je een zak met geld? Doe er een strik omheen en breng het naar de beurs! Steeds meer beleggers geloven erin.

 

De trends op de beurzen

De financiële markten zijn bezig met een giga run. Zeker het laatste jaar. De stijging ging niet hard genoeg. Dit kon loodrechter!

De ultralange termijn van de s&p500

Allereerst de prestaties van de s&p500 van afgelopen 25 jaar. De bubble van de jaren 90 werd in het jaar 2000 doorgeprikt. In 2008 klapte de volgende bubble. Sinds de bodem van 2009 is er geen lange-termijndraai meer gezien. Huh?

Terugblik afgelopen week

De weekgrafieken van de indices vertellen wat er gaande is met het lange-termijn plaatje. Hieronder worden verschillende beurzen besproken zodat je een goede indruk krijgt waar we ons bevinden.

Er was deze week een daling op de markten. De candle van deze week eindigde op het groene lijntje. Gelukkig was er vrijdag een grote stijging, anders hadden de beleidsmakers een druk weekendje achter de schermen. De MA20 biedt al het hele jaar steun. De lange termijn UPtrend is hiermee dus afgelopen week niet gedraaid. Net niet. Donderdag was het slot onder het lijntje, maar de sterke vrijdag zorgde voor het happy end.

S&P500

NASDAQ

Waar de s&p500 en de NASDAQ dus precies steun hebben gevonden bij hun MA20, is dit bij de dow jones niet het geval. Vorige week nog wel, maar deze week lag het slot er ondanks de sterke vrijdag toch ruim onder. Dit is een duidelijk verkoopsignaal voor deze index. Als er komende week geen krachtig herstel komt, hebben we te maken met een serieuze trenddraai voor de dow jones.

Dow Jones

In Europa zien we bij de DAX het zelfde beeld als bij de dow jones. Met een rode candle dook deze index 2 weken geleden voor het eerst dit jaar onder de MA20 en viel de index uit een stijgende wig. Deze wig is inmiddels teruggetest en fungeerde afgelopen week als weerstand. De candle van afgelopen week was opnieuw een krachtige verkoopcandle.

DAX

Na 10 groene maandcandles, sloot september negatief af. De AEX had voor het eerst sinds oktober 2020 te maken met een rode maaandcandle. Is de loodrechte stijging hiermee klaar? De steile UPtrend is nog niet gebroken.

AEX

Waar de DAX dus duidelijk verkoopsignalen in de weekgrafiek geeft, doet de AEX dit nog niet. De laatste candle is wel een grote topcandle maar de AEX is nog duidelijk boven alle MA’s. Trendmatig is er dus voor lange-termijnbeleggers in de AEX nog geen trenddraai te zien.

 

 

Conclusie

Het sentiment is afgelopen week duidelijk verslechterd op de markten. De lange termijntrends zijn nog niet overal gebroken. We hebben te maken met divergentie. De DAX en de DOW JONES liggen er trendmatig slechter bij dan de overige getoonde beurzen. maar er is meer nodig om lange-termijnbeleggers wakker te schudden.

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort