Het weekend-journaal van zondag 17 oktober

Beurzen toonden veerkracht afgelopen week. Het werd uiteindelijk een ijzersterke expiratieweek. Vooral voor de AEX. Met een weekslot weer boven de 800 punten is de correctie pijlsnel teruggedraaid. Komende week een nieuwe poging?

Het weekend-journaal van 17 oktober

Terugblik afgelopen week

Het cijferseizoen is van start gegaan. De eerste banken in de VS presenteerden de resultaten. Beleggers waren opgelucht.

ABN AMRO is somber. De prijsverhogingen kunnen tot 2023 duren en zullen de winsten van bedrijven hard raken.

LINK! KLIK HIER

 

De eerste dagen van de week was er nog terughoudendheid te bespeuren bij beleggers. De bodem van de week werd dinsdagochtend gemaakt bij een AEX-opening op 763 punten. Daar vonden de kopers het welletjes. De AEX klom elke dag ruim 10 punten om de week sterk te sluiten op 800.41 punten. De correctie van ruim 50 punten is hiermee teruggedraaid. Op zich is dit opmerkelijk, want overige beurzen hadden moeite om de ingezette correctie terug te draaien. Is de AEX te sterk, of zijn de overige beurzen te zwak?

De AEX heeft in de weg omhoog 2 gaps open gelaten. Erg sterk dus.

De weekcandle van de AEX spreekt boekdelen. Beleggers hadden haast. Her werd de meest-sterke week van het hele jaar.  De correctie is alweer gestopt voordat ie begonnen was. Want het hele jaar is de AEX in de weekgrafiek nog niet 1 keer oneder de MA20 gesloten. De lange trend is hiermee dit jaar ongewijzigd positief gebleven.

Waar de AEX dus ver boven de MA20 noteert, is dit bij onze oosterburen niet het geval. De DAX is al een maand onder die MA20. Deze index had wel precies steun op de MA50, maar ziet er veel minder sterk uit dan de AEX. De DAX zal een sterke nieuwe week nodig hebben om ook in positief vaarwater te komen. Want stel je toch eens voor dat die MA20 weerstand gaat blijven? Dat zou trendmatig een zwak signaal zijn voor de Europese leider. Komende week duidelijkheid hierover.

Is een verdere stijging van de financiële markten wel gerechtvaardigd nu ook de rente in de VS aan het oplopen is? Beurzen stegen afgelopen jaren juist vanwege de extreem lage rente.. Toch?

Veel prijzen gaan inmiddels door het dak.  Er zijn steeds meer geluiden op dat tijdelijk niet zo heel tijdelijk is, maar dat deze stijging ook in 2022 en 2023  door kan zetten. De commodity index naar een hoogste stand ooit. Inflatie schiet omhoog. Beurzen lachen erom.

 

 

De Nasdaq heeft net als de AEX steun op de MA20 laten zien. Maar in tegenstelling tot de AEX is de NASDAQ nog een eind verwijderd van een hoogste stand ooit. Van een toppatroon mag/kan echter geen sprake zijn zolang deze index steun houdt bij de MA20.

Vooruitblik komende week

De aanstaande beursweek zal ook in het teken staan van 3e kwartaalcijfers. En van het negeren van oplopende rente /inflatie? Gaat de AEX een nieuwe ATH plaatsen? En gaan andere beurzen de AEX volgen? Of komen de bearishe korte termijnpatronen weer op tafel te liggen? Het is een Jantje lacht , Jantje huilt markt. De bewegingen zijn groot, beide kanten op. Voorlopig zijn de FOMO beleggers nog volop bezig.

Maandag start ook een nieuwe ETF in de V.S. op de BITCOIN.  Krijgen we hier te maken met dezelfde situatie als toen coinbase naar de beurs ging?

Live: Indices, (crypto)valuta, grondstoffen, de agenda en meer

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort