Het weekend-journaal van zondag 31 oktober

Het lukte de AEX deze week om de hoogste stand ooit aan te scherpen. Maar omdat de beurzen vrijdag een stapje terug deden werd het alsnog een rode week. De AEX eindigde 2 puntjes lager dan de week ervoor op 810.91 punten. 

Het weekend-journaal van 31 oktober

Terugblik afgelopen week

Het resultatenseizoen is in volle gang. Cijfers zijn meestal goed, zelfs beter dan verwacht. Het probleem is dat veel bedrijven terughoudend zijn met een outlook voor volgend jaar te geven. De kosten stijgen enorm, Leveringen lopen vertragingen op en er zijn wereldwijd chiptekorten. Dit is een heet hangijzer voor komend jaar.

Inflatie

Iedereen ziet inflatie, maar Lagarde van de ECB vindt het nog te vroeg om actie te ondernemen.

Per saldo blijven de beurzen het echter prima doen. Gezien de koers/winstverhoudingen zijn aandelen momenteel erg duur, vergelijkbaar met de top van het jaar 2000 , maar beleggers hebben er vooralsnog geen boodschap aan. Niet alleen de AEX zet nieuwe highs, maar inmiddels doet wallstreet ook mee.

 

Het marktbeeld van vrijdag zie je hieronder

De belangrijkste grafiek van dit jaar is misschien wel onderstaande grafiek. Gaat de geschiedenis zich herhalen? In het jaar 2000 en 2007 zagen we een soortgelijke situatie met de margin-schulden als die we nu zien. Beide eerdere keren was het einde bullmarkt. This time its different?

 

De trend van de AEX

Voor lange-termijn beleggers is er het hele jaar al geen vuiltje aan de lucht. De crash van 2020 ligt ver achter ons en alle beurzen noteren inmiddels ruim100% boven de crashbodem van vorig jaar. De AEX heeft dit hele jaar steun bij de MA20 in de weekgrafiek. Die MA20 wordt al het hele jaar als springplank gebruikt. Aantikken en knallen. Zolang deze steun het houdt, is er voor lange-termijnbeleggers geen draaimoment.

Wel is het opvallend hoe groot de afstand inmiddels is tot de MA50 (100 punten) en tot de MA200 (220 punten) . Dit is extreem veel.

Shell

Shell kwam afgelopen week met resultaten. Die cijfers  vielen niet goed bij beleggers. Het aandeel zakte stevig na presentatie van deze cijfers.  Er staat een afgetekende top in de weekgrafiek van shell. Het aandeel shell heeft het in 2021 goed gedaan. Het is verdubbeld in waarde. Beleggers beginnen nu afscheid te nemen.

Olie

Ook de opmars van de olieprijs lijkt te stoppen. Tijd voor een consolidatie.

 

Gas

De gasprijs zakte afgelopen week hard. Dit zou je niet verwachten als je de media moet geloven. Het technisch plaatje van de gasprijs is toppend.  Steun is er nog bij het rode lijntje, Daaronder is een bearish signaal.

Tesla

Tesla is inmiddels groter dan alle andere automerken samen. Iets klopt er niet..

Vooruitblik komende week

Ook komende week zal in het teken staan van de kwartaalresultaten. En van de inflatie.

 

Maar de nadruk ligt voor beleggers waarschijnlijk op woensdagavond. De FED komt dan met het nieuwe rentebesluit en de toelichting. Beleggers kijken ernaar uit. De inflatie is hoog, maar de FED vindt het wellicht nog te vroeg om verdere stappen te nemen.

Morgen is het de eerste handelsdag van de nieuwe maand. Traditioneel meestal een sterke dag. Er is dit weekend slecht nieuws uit China gekomen. De productie valt tegen. De motor van de wereldeconomie hapert. En dan hebben we ook nog de vastgoedproblemen in China. Beleggers geloven dat dit met een sisser gaat aflopen. Alle rust. Dream on.

De rente op Chinese High Yield obligaties knalt de hoogte in.  

 

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort