Het weekend-journaal van zondag 21 november

Terwijl de olieprijs alweer aan het zakken is, blijven de financiële markten vrolijk doorgaan met het all time high-spel . Vandaag een kijkje op de langere timeframes van de beurzen. Met een crash-scenario. Zowel UP als DOWN.

Het weekend-journaal van 21 november

Terugblik afgelopen week

Elke week een stapje hoger. Elke week worden de hoogste standen ooit aangescherpt. De beurzen weten niet van ophouden. Afgelopen week tikte de AEX de 830 punten aan, maar het weekslot was toch gevoelig lager dan die top. De vraag die we ons nu stellen is of DE top er overal staat.  Het heeft er alle schijn van, maar met name de nasdaq blijft knallen. Overige beurzen lijken vermoeid, maar een paar zwaargewichten op de nasdaq zorgen ervoor dat die index er erg sterk bij blijft liggen. Wel werden deze week relevante weerstanden bereikt. Verder in deze update zie je de weekgrafieken. Maar eerst het verloop van afgelopen vrijdag. De AEX eindigde rood net als de meeste andere beurzen. Alleen de NASDAQ eindigde groen.

 

Olieprijs

Beurzen hebben een grote correlatie met de olieprijs. Deze olieprijs is al een maandje aan het zakken. Belangrijke weerstand is bereikt. Afgelopen jaar zagen we steeds nadat die rode pijl werd bereikt, dat er een rondje winstnemingen volgde. conclusie voor de olieprijs: toppend. Aan de pomp is daar overigens nog niets van te merken.

 

Goud 

ondanks de zwakke week is het technisch plaatje voor goud sterk. Goud noteert boven alle MA’s en is uitgebroken boven de rode weerstandslijn. Die lijn is afgelopen week teruggetest. ALS dit klopt, ligt de weg naar boven open. Het kan natuurlijk ook nog een valse uitbraak UP zijn, in dat geval zou het dan weer bearish zijn, maar daar mag je bij voorbaat niet van uitgaan. Conclusie voor goud: voor NU bullish, maar keert goud terug onder die dikke rode lijn dan is de uitbraak UP mislukt en is het negatief.

 

 

In het nog grotere plaatje staat er een bullishe Cup with Handle, die belooft fors hogere koersen komende jaren.

 

 

De trend van de AEX

De index noteert boven alle MA’s. De lange trend is hiermee duidelijk UP.   Dit hele jaar is het verhaal hetzelfde. Steun bij de MA20 en weerstand bij de rode lijn. De trend is your frend until the end. Er zijn nog geen signalen dat de draai in beeld is. Wel op de korte timframes, maar niet in deze weekgrafiek.  Conclusie AEX: toppend.

 

 

Wallstreet

Dow jones is sinds begin 2018 bezig met het maken van een enorme megafoon. Een megafoon is een toppatroon; een eindpatroon. We zien lagere bodems en hogere toppen. Het heeft er alle schijn van dat we helemaal in de eindfase van de stijging zitten.  De index noteert echter nog boven alle MA’s , dus er is nog geen zekerheid dat de top er staat. Wel zien we dat een overshoot teruggedraaid is afgelopen week. Dit is zwak en zou het startschot kunnen zijn.  Komende week meer duidelijkheid daarover. Conclusie voor de dow jones: toppend.

Dow Jones

 

S&P500

De S&P500 laat hetzelfde beeld zien. Met een kleine overshoot de laatste weken. Een overshoot is doorgaans de allerlaatste fase van stijging. De trend is in alle opzichten omhoog, wel toppend. Het terugdraaien van een overshoot is bij de dow jones gebeurd; bij de S&P500 (nog) niet.

De inflatie is dit jaar sterk gestegen. Dat is inmiddels geen nieuws meer. De beleidsmakers doen er niks mee.

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn.

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort