Het laatste weekend-journaal

Dit is de laatste gratis update die we op de site zetten.   Voor betalende leden verandert er verder niets, zij worden dagelijks voorzien van alle info en tips. Maar we stoppen met het gratis informeren. Dit is dus het laatste weekend-journaal. 

Het weekend-journaal van 28 november

Terugblik afgelopen week

Het was een zwakke week. Sterker nog, het was de zwakste week van heel het jaar. De AEX verloor afgelopen week bijna 5% om te sluiten op 781.63 punten. De weekcandle is een grote rode topcandle.  Saved by the bell.

De beurzen zitten in de eindfase van een langjarige cyclus. Er komt een grote draai op de markten aan. De komende jaren zullen zwaar worden. Een langdurige bearmarkt is te verwachten.

Veel aandelen, maar ook indices zijn afgelopen jaar loodrecht gegaan. En loodrecht is eigenlijk altijd de allerlaatste stijgingsfase. Van de beurzen is de Japanse NIKKEI index daar natuurlijk een goed voorbeeld van. In de jaren 80 van de vorige eeuw ging die index loodrecht. 30 verloren jaren volgden. Momenteel is de top van 30 jaar geleden nog niet eens bereikt.

NIKKEI

Binnen de AEX zijn de duidelijkste voorbeelden het aandeel KPN en AEGON. Deze aandelen gingen in de jaren 90 loodrecht. Nu 20 jaar na die top is het nog altijd dood geld. Loodrecht is de eindfase.

AEGON

KPN

Herhaalt de geschiedenis zich?

De AEGONS en KPNNEN van de jaren 90, heten nu ASML en BESI en NASDAQ om maar een paar namen te noemen. ”JA, maar dat is appels met peren vergelijken” hoor ik iedereen nu roepen in koor. Prima, ik schrijf deze update ook niet om mijn gelijk te halen, ik wil alleen melden dat loodrecht de laatste stijgingsfase is.  Na loodrecht worden we doorgaans getrakteerd op een crash.  (Niet geloven).

ASML

BESI

 

De AEX is voor 50% nasdaq gerelateerd. De NASDAQ gaat ook loodrecht.  De meeste beleggers handelen korter dan 10 jaar en hebben nog nooit een bear-markt meegemaakt. De ZIRP en NIRP (rentebeleid van de centrale banken) hebben de huidige cyclus enorm verlengd. TINA.

NASDAQ

We wensen iedereen veel succes met de handel. En wellicht tot ziens!

Rene vd Vondervoort