Recessie op komst, maar beleggers zien het anders

Sinds de bodem van de indices in oktober vorig jaar is er een enorme stijging gaande op alle beurzen. Sommige beurzen als de DAX en CAC40 kunnen zelfs nieuwe hoogste standen ooit noteren! Is dit logisch met een recessie in aantocht? Of speelt er iets anders? Wil je meer informatie over de huidige stand van zaken, lees dan hieronder verder!

Recessie op komst

Afgelopen week kwam het nieuws dat de economie in Nederland met 0.7% was gekrompen. Dit was een tegenvaller. Verwacht was een krimp van 0.1%. We moeten terug tot 2012 om dergelijke grote terugval te zien.  De export viel met name tegen en Nederland is bij uitstek een land die moet hebben van de export. De definitie van een recessie is als er 2 kwartalen achter elkaar een negatieve groei is. Dus  als ook dit kwartaal negatief is, zitten we officieel in een recessie.

Er komen steeds signalen voorbij dat die recessie ook daadwerkelijk komt. Het vreemde is dat de beurzen hier niet op reageren. Bij alle vorige recessies afgelopen 50 jaar zagen we dat beurzen het moeilijk hadden gedurende die periode. Nu hadden de beurzen het inderdaad lastig in het jaar 2022 (toen er nog nergens een recessie was), maar het jaar 2023 is tot nu toe ijzersterk voor de financiële markten. Zien beleggers het verkeerd? Of is het dit keer helemaal anders en blijven de beurzen gewoon doorstijgen ondanks het slechte nieuws wat een recessie voorspelt?

recessie

Door de gestegen rente van afgelopen tijd zien we de huizenprijzen dalen. Huizenbouwers komen met winstwaarschuwingen. Die sector heeft het zwaar.

 

Beleggers stallen gelden massaal in geldmarktfondsen. Bij de banken wordt te weinig rente ontvangen, dus wordt het geld verplaatst naar fondsen die wat meer rente opbrengen.

 

Het is interessant om vast te stellen waar de grote stijging van de beurzen dit jaar vandaan komt. Wordt het breed gedragen? Of is het slechts een handjevol aandelen die profiteren van de grote rally van dit jaar? Onderstaande 2 grafieken geven hier duidelijkheid over.

Wat blijkt? Meer dan 80% van de stijging van de s&p500 komt van slechts 5 aandelen.

(Dit verklaart wellicht waarom het beleggingsfonds van Warren Buffett voor ruim 40% (!!) bestaat uit aandelen APPLE).

 

Het is een teken van zwakte als een stijging niet breed wordt gedragen. Dit jaar is het een extreem zwakke markt-breedte.

 

De beurzen

Als je de koersontwikkeling van het afgelopen half jaar bekijkt, zou je denken dat het geweldig gaat met de economie. Recessie? Waar dan?  Massa ontslagen bij tech bedrijven? Er is zo weer een andere baan beschikbaar! Ofwel, er is volledige werkgelegenheid. Ondanks de hoge inflatie. De lonen gaan hard omhoog. De resultaten bij bedrijven vallen zeker niet tegen. Zou het kunnen dat we op de top van de cyclus zitten? Of moet die nog komen? De beurzen hebben altijd gelijk, de beurzen liggen er zonder uitzondering ijzersterk bij.

Geen vuiltje aan de lucht. What could go wrong?

 

NASDAQ

DAX

AEX

Geen vuiltje aan de lucht dus, zou je zeggen. En toch is de kans er dat de beurzen dichtbij een tijdelijke top zitten.

Zie onderstaande grafiek van de AEX met de bollingerband. De bovenkant van de band is bereikt en dat betekent vaak een top.  De laatste candle van de AEX is tevens een omgekeerde hamer. Dat is ook een candle die (vaak) een top aangeeft. Komende week/weken even een stapje terug zou om die reden een normale beweging zijn.

 

Wil je de service optietrading beter leren kennen? kijk dan even hier.

De VIP service van optietrading

We traden live in opties. Voor elk wat wils.

Heb je geen zin om de beurzen dagelijks te volgen maar ben je wel geïnteresseerd in leuke rendementen?

We hebben ook vermogensbeheer. Dat hebben we ondergebracht in een nieuwe site. Alle informatie met de benodigde documenten staat hier

Smart Theta Fund

 

Wil je meer informatie? Mail naar

info@optietrading.com

 

Een goede handelsweek gewenst!

Rene vd Vondervoort