Hoera! De V.S. gaat komende jaren (weer) niet failliet!

De V.S. heeft een schuldenplafond. Regelmatig moet er overeenstemming worden bereikt om dit plafond te verhogen. En als alle vorige keren is er ook ditmaal op het nippertje een akkoord bereikt tussen de Republikeinen en Democraten. Conclusie: het feest kan DOOR. Mits,maar, als en tenzij.

De V.S. failliet?

Het Schuldenplafond van de Verenigde Staten (ook wel aangeduid als de debt ceiling) is het wettelijke plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.  Zodra dit bedrag wordt bereikt dienen alle niet-essentiële activiteiten direct gestaakt te worden.

Er is dus ook dit keer op het nippertje een deal gemaakt. Iedereen wist natuurlijk van te voren dat er een deal zou komen, maar de rentemarkten waren /zijn toch wel erg onrustig.  Weer niet failliet dus. Alle informatie over de gang van zaken vind je hier

 

https://nos.nl/artikel/2476743-biden-en-republikeinen-bereiken-akkoord-over-schuldenplafond-congres-nu-aan-zet

 

De rentemarkt

Beleggers waren de laatste maanden angstig dat de VS wel failliet zou gaan. De korte rente schoot omhoog naar standen die we afgelopen 20 jaar niet gezien hebben! Zal de rente komende weken dan weer fors gaan dalen? Er lijkt nu een akkoord (congres nog aan zet) dus de rust kan wederkeren.

Kunstmatige intelligentie

De beurzen stegen deze week niet alleen door de verwachting dat er overeenstemming over het schuldenplafond zou komen. Beleggers raakten in extase na de resultaten van NVIDIA. De hele techsector schoot de laatste dagen van de week omhoog. Recessie? Laat me niet lachen. Kopuhhh.

NVDIA

 

Het verhaal van de week was de koerssprong van het aandeel NVIDIA. NVIDIA is wereldleider op het gebied van kunstmatige intelligentie. De resultaten die naar buiten kwamen waren niet goed. De outook echter wel.

 

Het aandeel schoot omhoog en nam de hele sector op spectaculaire wijze mee omhoog. Geen gezeik, iedereen rijk!

De hele tech. sector schiet omhoog

Op het damrak was het eveneens feest op de tech sector. Allemaal dankzij de kunstmatige intelligentie. De toekomstige winstpotentie lijkt ineens substantieel verbeterd want voor de hele sector. Stijgen tot boven de bollingerbands, een teken van euforie,

ASML

ASML

ASMI

De koers is dit jaar al ruim verdubbeld. De winst niet.

 

ASMI

BESI

Sinds de low van vorig jaar is de koers al bijna 200% gestegen. De winst niet.

BESI

NASDAQ

De tech sector is in euforie met overal een uitbraak boven de bollingerband. Meestal (niet altijd) is dit een TOP. Maar we willen het feestje niet bederven, misschien gaat deze euforie nog veel verder. Dat is lastig in te schatten.

Overal binnen de tech sector zien we dus de euforie. Er is een redelijk grote divergentie gaande, want andere sectoren doen het minder goed. Maar dat is momenteel niet zo relevant, de roze bril staat op bij beleggers. Een reden tot zorg is er wel. De stijging is niet breed gedragen, sterker nog, het Market Breath is horrible!

 

breath

Inflatie zakt hard

In China zijn de prijzen stevig aan het zakken. Dit is geen teken van economische kracht.

Er komt een recessie aan, sterker, Duitsland zit al in een recessie.   Beurzen op hoogste standen ooit tijdens een recessie? Dat is niet eerder gebeurd afgelopen 50 jaar.  Niet de hele wereld draait om kunstmatige intelligentie of op de tech sector. Andere sectoren zitten wel degelijk in zwaar weer.

 

 

recessie

Conclusie:

Een handjevol aandelen zorgt ervoor dat de beurzen een sterke periode hebben. Beursbreed is het een ander verhaal.

failliet

 

AEX

Terwijl de NASDAQ afgelopen week dus per saldo stevig hoger ging, was dit bij de AEX niet het geval. De tech fondsen deden het goed, maar beursbreed was er afgelopen week nauwelijks winst behaald. De vraag voor komende week is natuurlijk hoe blij beleggers zullen zijn nu de angst weg is dat de VS failliet gaat. Of gaat het een gevalletje worden: Bezit van de zaak, einde vermaak?

 

aex

Wil je de service optietrading beter leren kennen? Kijk dan even hier.

De VIP service van optietrading

We traden live in opties. Voor elk wat wils.

Heb je geen zin om de beurzen dagelijks te volgen maar ben je wel geïnteresseerd in leuke rendementen?

We hebben ook vermogensbeheer. Dat hebben we ondergebracht in een nieuwe site. Alle informatie met de benodigde documenten staat hier

Smart Theta Fund

 

Wil je meer informatie? Mail naar

info@optietrading.com

 

Een goede handelsweek gewenst!

Rene vd Vondervoort