Kunstmatige Intelligentie (AI) geeft de chipsector vleugels!

Eens in de zoveel tijd komt er weer eens een hype voorbij. Op dit moment zijn beleggers in extase van de snelle ontwikkelingen die de kunstmatige intelligentie (AI) met zich meebrengt. Is het een game-changer? Sommige aandelen gaan sky high. De technologiebeurs NASDAQ blijft er zeer sterk bijliggen. Dankzij een paar grote spelers. 

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatig intelligentie blijft de beurzen in haar greep houden. beleggers geloven ineens dat bedrijven die zich met dit ”fenomeen” bezighouden, DE toekomst hebben.

De eerste dagen van afgelopen beursweek zakten de beurzen wat in. Dat gebeurt wel vaker aan het eind van de maand. Een ander zekerheidje op de beurzen is dat de nieuwe maand doorgaans sterk begint. Dat was dit keer niet anders. De laatste dagen van de week waren erg sterk. De maand juni is derhalve sterk begonnen op de financiële markten.

De topman van de populaire taalbot ChatGPT meldt dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk de mensheid om zeep zal helpen. Veel informatie die je zeker niet mag missen staat

HIERRR

 

We moeten terug tot het jaar 2000 (top van de vorige bubble) om een dergelijke outperformance van TECH ten opzichte van SMALL CAPS te zien

2023 in beeld

Is er een grote bubble aan het ontstaan op de NASDAQ? Of moeten we niet zo somber zijn over de toekomst? Als je kijkt naar de gemiddelde winstontwikkeling van de Big Tech aandelen, mag je je hardop afvragen of een koersstijging van 100% dit jaar gerechtvaardigd is. Of komt er misschien een hele grote kans aan de andere kant op komende periode?

 

 

Rust op de markten

Er heerst een ultieme rust op de beurzen. De paniekbarometer VIX zakte deze week naar het laagste niveau van afgelopen 3 jaar net voor conona. Moeten we blij zijn met deze rust? Ik zou zeggen, geniet ervan, zolang het kan!

 

Banen en de FED

Het maandelijkse banenrapport uit de VS van afgelopen vrijdag was veel sterker dan verwacht. Er waren weer veel meer banen bijgekomen dan de verwachting.

De FED wil pas stoppen met het verhogen van de rente als de banenmarkt hapert. Ondanks de vele renteverhogingen van afgelopen jaar, is de banenmarkt in de VS en Europa echter nog altijd robuust., Waar 180.000 nieuwe banen werden verwacht, kwamen er maar liefst 339.000 nieuwe banen bij.

Dat is het vreemde van dit moment, de banenmarkt is sterk, maar toch zit Duitsland al in een recessie. Hoe kan dat? De steeds verder stijgende rente heeft nog geen remmend effect op de economie in haar geheel. Maar sommige sectoren voelen deze pijn zeker wel al. Bijvoorbeeld de huizenmarkt. Of commercieel vastgoed.  Volgens de economen van de ECB duurt het altijd 1 jaar of zelfs nog langer voordat we deze negatieve effecten in de gehele economie gaan zien.

Het cijferseizoen is bijna op zn einde. En de gemaakte winsten bij bedrijven het eerste kwartaal van 2023 stelden over het algemeen zeker niet teleur. Waar eerder nog werd uitgegaan van een gemiddelde winstdaling, werd dit uiteindelijk nog een prima groei. (gemiddeld.)  Een reden daarvan is dat veel bedrijven hun verkoopprijs MEER verhogen dan hun KOSTEN. Ze kunnen dat nu nog doen, want er is bijna volledige werkgelegenheid.  Zo komt er dus onnodig te veel inflatie nu. Bedrijven hanteren nog hoge prijzen, terwijl bijvoorbeeld de prijzen van olie en gas al lange tijd aan het dalen zijn. En zo is het woord  graai-flatie geboren. Er is nu nog een hoge inflatie, maar de inflatieverwachtingen staan op het laagste punt in 2 jaar. Inflatie wordt deflatie. Er zit iets aan te komen. Maar nu nog niet.

Recession Coming

 

Een getal bven de 50 is groei, onder de 50 is krimp. Oordeel zelf waar we nu staan.

 

De beurzen

Technisch gezien blijft de NASDAQ er ijzersterk bijliggen. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen. Deze index is dit jaar al meer dan 30% gestegen. Waar we vorig jaar terughoudendheid zagen , is dat dit jaar  totaal niet aan de orde. Nieuwe highs na nieuwe highs.

 

De AEX zette de top in februari van dit jaar en sindsdien zien we dat de index relatief zijwaarts gaat. Waar de leider de NASDAQ wel telkens hogere toppen zet,  lukt de AEX dat niet.

 

AANBIEDING van de service optietrading

We hebben een hele leuke aanbieding! Als je nu een kwartaal abonnement neemt, laten we het lopen tot het eind van het jaar!!

 

De VIP service van optietrading

 

Wil je meer informatie? Mail naar

info@optietrading.com

 

Een goede handelsweek gewenst!

Rene vd Vondervoort