AEX: gaat het komende week wat spannender worden?

Terwijl de NASDAQ nieuwe high na nieuwe high plaatst, doen andere beurzen dat niet. De AEX is al maanden vooral zijwaarts bezig.  (perfect voor onze short strangles, maar dat terzijde.)  De vraag is dan natuurlijk hoelang de NASDAQ door kan gaan met stijgen. OF hoe lang overige beurzen door kunnen gaan met het negeren van deze stijging.

AEX

Het is vooral saai de laatste tijd voor beleggers. De AEX komt per saldo niet van zijn plaats. De paniekbarometer VIX meet de rust/onrust op de markten. En die VIX staat op een extreem laag niveau. De VIX staat zelfs op het laagste punt net voor corona.

Hoera! Europa zit in recessie!

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat niet alleen Duitsland in recessie zit, maar de hele eurozone maakt de start van een recessie mee. Waar afgelopen 50 jaar beleggers terughoudend waren ten tijden van een recessie, is dat dit keer niet het geval Het nieuws wordt genegeerd., een recessie wordt niet ingeprijsd.  Hieronder een duidelijk grafiekje van de dagproductie van de industrie in NL (Bron: CBS)  We maken momenteel de grootste daling mee sinds april 2009.

 

Met een volledige werkgelegenheid geloven beleggers er blijkbaar niet in dat het in de toekomst misschien wat slechter zal gaan. Het wordt alleen maar beter, kunstmatige intelligentie maakt de wereld veel sterker!

Dat laatste is wat beleggers met name op de NASDAQ geloven.  Een handjevol aandelen doet het goed, het merendeel van de aandelen niet. Maar laat dat handjevol nou net de grootste spelers zijn! Aandelen gaan loodrecht.

De fear & Greed index slaat uit naar extreme greed.

Ofwel: beleggers zien de toekomst zonnig in.  Correcties op de beurzen kunnen niet, of worden meteen teruggedraaid. Dat is beleggen in 2023.

 

Inflatie?

Inflatie is nog altijd zorgwekkend hoog. Maar niet bij de commodities. Daar al een grote prijsdaling bezig. Van prijsdalingen is echter helemaal niets van te zien in de winkel. Boodschappen zijn fors duurder dan een jaar geleden. Komende week gaan de beleidsmakers wellicht wel even pauzeren met het verhogen van de rente. (??!!)

Aanstaande woensdag is de volgende rente-vergadering.

Hoge koersen biedt kansen voor beleggers!

Zoals bekend hebben we onze focus met onze beleggingen niet alleen meer op de AEX, maar nemen  ook een 7-tal NASDAQ-fonden mee. Om de simpele reden dat we een mega kans zien komende jaren. Als er bubbles zijn moet je ervan profiteren… Toch? Als een price to sales ratio nooit eerder zo hoog was, moet je het dan negeren? Dacht het niet.

China zit wel in een bearmarkt

Technologie in de VS is dus HOT, dat moge duidelijk zijn. Dat tech fondsen ook de andere kant op kunnen, dat wordt niet geloofd.  De motor van de wereld hapert echter. Sterker: het gaat In China de andere kant op.  Geen inflatie daar. Producentenprijzen dalen met 4.6%.  Hoe snel gaat dit naar Europa komen?

Rentebetalingen schieten omhoog

Is het feest bijna over? Of ben je een doomdenker als je zoiets verwacht? Wie herinnert zich nog de halvering van de huizenprijzen begin jaren 80 van de vorige eeuw nadat de rente fors was gestegen?

 

 

Stukje tekst van Jeroen Blokland

twitter: @jsblokland

Ik verwacht dat de Amerikaanse economie afstevent op een kredietcrisis of zich al in een kredietcrisis bevindt, die zal verergeren door een extra renteverhoging door de Federal Reserve in juni of juli. Vorig jaar speelden krappere financiële omstandigheden een doorslaggevende rol in de prestaties van de financiële markten. Ondanks het herstel dat dit jaar op de markten waarneembaar is, zijn de kredietvoorwaarden verder verslechterd, wat wijst op een negatieve (jaar-op-jaar) kredietgroei in de toekomst.

Uitdagingen zijn de herfinanciering van Commercial Real Estate (CRE). De CRE-waarden staan sterk onder druk, onder andere door de hoogste ooit geregistreerde kantoorleegstand. Nu banken terughoudend zijn om hun loan-to-value-ratio’s te verhogen, ondervinden eigenaren en beheerders van onroerend goed moeilijkheden bij het verkrijgen van herfinanciering. Elke keer dat er een kredietcrisis optreedt, gaat er meestal een cyclus van wanbetalingen mee gepaard. Toch weigeren de spreads op hoogrentende obligaties zelfs maar de geringste mogelijkheid van een kredietcrisisscenario weer te geven.

De beurzen

Landen zijn dus in recessie, de beurzen trekken zich er niets van aan. De AEX doet al maanden niets, helemaal prima voor de zijwaartse strategie die we volgen op de AEX.

Maar als de AEX neerwaarts zou uitbreken, liggen de kansen weer aan de onderkant. Zie de huidige trend van de AEX. Saved by the bell afgelopen vrijdag. Als de AEX uit de driehoek zou vallen,  zou dit een negatiever beeld geven. In dat geval zou die MA 200 als koersdoel dienst kunnen doen. Die neerwaartse uitbraak was er overigens 2 weken geleden reeds , maar dat was een false move. Zie de zwarte pijl. Uitbraak down en meteen terugdraaien. Komende week is er een grote expiratieweek. Dit kan voor grotere koersbewegingen zorgen. Gaat de AEX een nieuwe aanval doen om uit de driehoek te vallen? We zullen het snel weten!

AEX

 

NASDAQ

De AEX is niet leidend, dat is de technologiebeurs NASDAQ. En de NASDAQ is nog altijd bezig met het plaatsen van steeds hogere toppen. Afgelopen woensdag stond er een potentiele top, maar je ziet dat beleggers er meteen weer bovenop doken, met vrijdag opnieuw een hogere top. Het is dus nog altijd niet zeker dat de 5-wave-UP klaar is.  De NASDAQ noteert momenteel ruim 20% boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Dat is extreem veel.  Het ligt in de lijn der verwachtingen dat deze index komende maand richting de onderkant van de bollingerband gaat bewegen. Maar of de correctie helemaal tot de MA200 zal gaan , waag ik te betwijfelen.

Een nasdaqfonds wat we op de voet volgen (en posities op innemen) is het aandeel TESLA. Tesla ging vrijdag helemaal door het dak en vloog met een groot gap ook helemaal buiten de bollingerband. Het aandeel is in 1 run 100 USD GESTEGEN. Van 150 naar 250 USD afgelopen vrijdag. Interessant!

TESLA

De service optietrading

Wil je onze posities volgen? Meedoen? Of alleen meelezen op de live-chat? Dat kan!

De chat is gezellig en ook leerzaam. Als je zin hebt, we hebben een leuke actie. Neem een kwartaal abonnement en we laten het lopen tot het eind van het jaar! voor aanmelden of info: mail info@optietrading.com

 

Een goede handelsweek gewenst!

 

Rene