Extreme Greed bij beleggers

Beleggers zien de toekomst met zeer veel vertrouwen tegemoet. Er heerst euforie het wordt dagelijks extremer. De fear & greed index slaat uit naar extreme Greed. Renteverhogingen zorgen niet voor terughoudendheid bij beleggers. Het tegendeel is waar.

Extreme Greed bij beleggers

Om een indruk te krijgen over hoe beleggers op dit moment in de markt zitten, kijken we naar de Fear & Greed index.  Momenteel slaat deze index uit naar extreme hebzucht. Beleggers zijn euforisch. What could go wrong?

 

De fear & greed index bestaat uit 7 parameters. Bijna alle parameters slaan uit naar extreme greed. Hieronder bespreek ik 2 van deze parameters

De enige parameter binnen de fear  & greed index die niet uitslaat naar extreme greed is de market volatility. Ofwel: de paniekbarometer VIX. De vix staat neutraal. Wel op de laagste stand in 3 jaar dus persoonlijk zeg ik: er is extreme rust. Maar de makers van deze fear & greed  (CNN) bepalen dat dit neutraal is.

Misschien is het raadzaam om onderstaande parameter serieus te nemen. Beleggers kopen massaal calls.  Dat zegt de put-call ratio.

 

Warren Buffet: ” it is wise for investors to be “fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.”

 

Hoeveel divergentie wil je hebben?

Dat beurzen en economie niet hand-in-hand lopen, dat wisten we wel. Dit jaar is het wel erg extreem. Beurzen blijven stijgen terwijl veel signalen aangeven dat stijging niet gerechtvaardigd is. Dit gaat zich later dit jaar opbreken. De lijnen lopen helemaal uit elkaar!

De beurzen

Het was wederom een ijzersterke beursweek. Dagelijks werden de koersen hoger gezet. Correcties zijn niet aan de orde. Kopers kopen elke dip, hoe klein ook. De euforie is compleet. De week duurde wel net iets te lang, want tegen het slot volgden wat winstnemingen. De AEX sloot vrijdag zwak en ook wallstreet kon het kruit niet droog houden.

 

De weekgrafiek van de NASDAQ laat zien dat deze index voor de 4e achtereenvolgende week buiten de bovenste bollingerband is gesloten. Dit is erg euforisch en ook wel uitzonderlijk.   In 2021 was er ook een mega-run na de crash van 2020 maar tijdens die run was het weekslot nooit 4 weken achter elkaar boven de band.

In de daggrafiek van de NASDAQ  zien we dat de index bovenin de band blijft hangen. De index komt er niet los van. Het jaar 2023 is tot nu toe het omgekeerde van het jaar 2022. Vorig jaar was het hele jaar een dalende trend. Dit jaar zien we het tegenovergestelde.

In 2020 en 2021 hadden we nog te maken met een negatieve rente. Beurzen stijgen met negatieve rente en beurzen stijgen als de rente maand in maand uit verhoogd wordt.  De winsten van bedrijven stijgen veel minder hard dan de beurskoersen; dat moet zich gaan opbreken. Maar nu nog niet. De euforie is er, de kater komt later.

 

 

De dax bereikte afgelopen week de hoogste stand ooit. De toppen van begin 2022 werden nipt overschreden.  Duitsland en de eurozone zitten officieel in een recessie, met de Duitse beurs dus op de hoogste standen ooit. Dit is paradoxaal. Bij een recessie hoort terughoudendheid, zou je denken. De praktijk is echter anders. De recessie wordt niet ingeprijsd. Of het moet nog komen. Maar voorlopig zijn beleggers ”roze brillenmannetjes” zou Kees de Kort zeggen.

De AEX tenslotte, ziet er minder spectaculair uit dan de NASDAQ of de DAX. De AEX is het nog niet eens gelukt om de toppen van februari op 777++ te overstijgen., De AEX noteert feitelijk al een maand of 4-5 zijwaarts. Er is een divergentie gaande tussen de beurzen onderling.

Nog even dit

Afgelopen vrijdag was er een grote expiratie. Het zou zomaar kunnen dat de koopdruk er de komende week niet meer is. Dat zie je wel (veel) vaker. Hooghouden tot expiratie, daarna  loslaten. Maar ja, de stijging afgelopen weken was zo groot dat wallstreet zelfs een uitbraak omhoog had.  Het volgende filmpje is juist om die reden interessant. We hadden het er op onze VIP-chat over dat het aanstaande dipje alles gaat vertellen over het vervolg.

Wordt het een CORRECTIVE  decline? Of een IMPULSIVE decline?  Dat is wel waar het om draait voor het vervolg. Kijk onderstaande video en je begrijpt het verschil. Belangrijk voor het vervolg!

De service optietrading

Wil je onze posities volgen? Meedoen? Of alleen meelezen op de live-chat? Dat kan!

De chat is gezellig en ook leerzaam. Als je zin hebt, we hebben een leuke actie. Neem een kwartaal abonnement en we laten het lopen tot het eind van het jaar! voor aanmelden of info: mail info@optietrading.com

 

Een goede handelsweek gewenst!

 

Rene