Beurzen staan op belangrijke (breek)punten

Het is een beetje onrustig aan het worden op de markten. Beurzen bereiken breekpunten. Van greed is geen sprake meer. De AEX is inmiddels 10% gezakt sinds de top en heeft moeite om te weg naar boven te hervatten. Wallstreet probeert zich staande te houden.

Beurzen staan op breekpunten

Het sentiment op de beurzen is gedraaid. De fear & Greed index heeft maandenlang op extreme greed gestaan, maar dit beeld is veranderd.

Fear & Greed index

Euro-dollar

De stijging op de beurzen startte met een stijging van de euro ten opzichte van de US dollar. Er is afgelopen half jaar een grote stijgende wig gevormd. Sinds de dollar sterker wordt, zien we het tegenovergestelde op de beurzen. Er is derhalve een zeer grote correlatie tussen de koersontwikkeling op de beurzen en de koersontwikkeling van de EUR/USD.

Eerst knallen, dan vallen?

NASDAQ

In maart van dit jaar zagen we een golden cross als bevestiging van een trenddraai UP.  Afgelopen week zagen we het omgekeerde met een death cross. Het zou dus zomaar kunnen dat dit de start van de draai is. De AEX is in de daggrafiek al onder de MA200 gekomen, de NASDAQ is daar nog ruim 10% boven.

In de weekgrafiek is te zien dat de NASDAQ nog heel ver boven de MA50 en 200 noteert, Steun werd gevonden deze week bij de MA20.. In de weekgrafiek staan dus alle seinen nog op groen.

S&p500

Hieronder de kortere trend van de s&p500 index. Het breekpunt is bijna bereikt, we zien hier een groot kopschouder toppatroon.  Zolang de neklijn het echter houdt, is het toppatroon niet bevestigd. Komende week de beslissing?

Gaat de daling van vorig jaar zich herhalen? Het zal toch niet?

De AEX

De AEX is uit de wig gevallen, en ook onder de MA200 gedoken. Deze MA200 is donderdag getest en het werd een duidelijke breekpunt. Dus sec naar de AEX staan alle seinen op rood. Zolang die MA200 geen steun meer geeft, staan alle seinen op rood.

Dat de seinen op rood staan, is in de weekgrafiek hieronder nog niet bevestigd. De AEX is namelijk nog boven de MA50 gesloten. Komende week steun? Of een weekslot onder die MA50?  Dan zijn de rapen even gaar.

Onze favorieten

Als we dan onze favoriete aandelen bekijken binnen de NASDAQ, zien we dat er afgelopen maand veel gebeurd is. Eerst knallen, dan vallen. Breekpunten worden ook hier bereikt.  Death crosses en vallen uit stijgende wiggen zijn trenddraai-bevestigingen bij APPLE .

Ook bij tesla zijn de verkopers sinds een maand de baas.

Speciale aandacht mag er gaan naar NVDIA. Dit bedrijf kwam afgelopen woensdag nabeurs met prachtige resultaten. Veel beter dan de verwachtingen van analisten. De opening donderdag was met een groot GAP-UP, maar na deze sterke opening (boven de $500) waren de kopers meteen klaar. Het werd een sell the rally. Ofwel, bezit van de zaak, einde vermaak. Het aandeel is dit jaar al 3 keer over de kop gegaan. Het is een zeer duur aandeel, maar als de resultaten zo goed blijven, zal de koers-winstverhouding snel zakken. Er staat nog geen death cross en het patroon van hogere toppen en hogere bodems is voor NVDIA nog in tact.

 

Disclaimer: De updates die worden gepresenteerd zijn informatief. Concrete informatie zoals trades en koersdoelen is ledeninformatie. Als je het leuk vindt om voor een paar euro per dag deze info te krijgen, kijk dan even hieronder. De aanbieding is dat als je een kwartaal abonnement VIP neemt, dat we het abonnement laten lopen tot het eind van het jaar. 

De VIP service van optietrading

 

Een succesvolle handelsweek gewenst!

Rene vd Vondervoort