Het rondje langs de velden

Het is weer tijd om het financiële ”rondje langs de velden” te bekijken. In deze update geven we  een totaaloverzicht van de markten. Hoe liggen de belangrijkste aandelen erbij? En de indices? Even lezen en je bent weer helemaal bij!

Het rondje langs de velden

We beginnen met een paar sentimentsindicatoren. Het sentiment is de laatste weken niet meer euforisch. Waar lange tijd extreme greed overheerste, zien we de laatste weken wat meer terughoudendheid bij beleggers.

De fear & greed index

 

De VIX-index

Een  belangrijke sentimentsindicator is de Volatility Index, ook wel bekend als de VIX of “angstindex”. Deze meet de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse aandelenmarkt. Een hoge VIX duidt vaak op angst of onzekerheid onder beleggers, terwijl een lage VIX doorgaans wijst op vertrouwen.

Onderstaande grafiek laat zien dat het laatste echte paniekmomentje in maart 2020 was met corona. Op dit moment heerst er extreme rust. Er wordt door de handel geen grote beweging ingeprijst. Optieprijzen zijn goedkoop.  De Stoch RSI staat bijna op 0.  What could go wrong?

BITCOIN

We kijken hoe de BITCOIN erbij ligt. Interessant, want je ziet dat grootbanken staan te springen om ETF’s op de BTC uit te geven.

Het eerste half jaar van 2023 was enorm sterk. De BTC verdubbelde in waarde. Sinds een maand is er echter veel zwakte te bespeuren. Zo gewonnen, zo geronnen. Is de rust van de laatste week stilte voor de storm? Het is wel een belangrijk punt waar de rust is gevonden. Steun dus gewest voor een nieuwe knal omhoog! Als deze steun namelijk wegvalt, ligt de weg naar beneden open. Wait & see!

 

AEX

Het eerste half jaar van 2023 bewoog de AEX relatief zijwaarts. Sinds de top van eind juli is de AEX wat duidelijker aan het wegzakken. Waar de gele lijn (de MA200) altijd steun bood, is dit sinds een paar weken niet meer het geval. Ook zien we dat het sinds een paar weken niet meer lukt om boven de middellijn van de bollingerband (de MA20) te blijven. En beide MA’s crossen. (death cross). Dit zijn signalen dat het er trendmatig steeds zwakker uit ziet. Het is een sell zolang de AEX onder die MA20 en 200 noteert.

DAX

De AEX noteert dus onder die MA200; de Europese leider DAX is daar nog duidelijk boven.  En de candle van afgelopen vrijdag duidt op steun. De laatste candle is een grote hammer, dat is een bodemcandle. Je kunt dus aan de hand van onderstaande grafiek niet stellen dat de seinen op rood staan bij de DAX. Sterker nog, die laatste candle is bullish!

Wallstreet

Ook bij de dow jones zien we feitelijk nog geen zorgwekkende situatie. De MA20 is wel dalende en de dow jones leunt daar sinds 2 weken op. Maar ook deze index is nog ruim boven de belangrijke lange-termijn steun (MA200).  De kracht ontbreekt de laatste tijd.

 

De NASDAQ noteert zelfs nog zo’n 10% (!!) boven de MA200. Deze index is misschien bezig met topvorming, mijn favoriete indicator (die toppen goed aangeeft) geeft een verkoopsignaal, maar ja, als trader weet je dat een indicator nooit leidend mag zijn. De index noteert boven de MA20 en MA200 , dus er is feitelijk nog niets aan het handje.

 

Het plaatje voor de magnificent 7 is eenduidig.  Alles noteert nog ver boven de MA200 maar overal is wel topvorming te bespeuren. Dat betekent dat het voor komende periode de vraag is of het deze aandelen lukt om opnieuw hogere toppen te gaan plaatsen OF dat het een gevalletje van ”sell the rally” gaat worden. We zien dat de kracht er sinds een maand uit is, maar van een dramatische koersontwikkeling is nergens sprake. Een gezonde correctie van het jaar is gaande.  We hebben de teksten verder weggelaten bij de aandelen, omdat we posities op deze fondsen hebben is dit ledeninfo. Dank u.

 

TESLA

APPLE

NVDIA

AMAZON

MICROSOFT

META

GOOGLE (ALPHABET)

 

Conclusie

De AEX ligt er zwakker bij dan de overige beurzen.  We zien overal een correctie gaande, maar belangrijke steunniveaus zijn nog nergens gebroken. Het is in dit stadium nog niet te zien of de bodems in deze golf down  al gezet zijn. Komende week zal hier duidelijkheid over geven.

 

Volgend weekend wordt er geen update geplaatst, dat weekend staat in het teken van de nieuwste optie-cursus. De zaal was binnen een paar dagen volgeboekt!

Een nieuwe optiecursus, komt u ook?

De volgende cursus zal plaatsvinden op zaterdag 11 november 2023, zelfde locatie en prijs.  Je kunt alvast mailen bij interesse,

 

Een goede handelsweek!

Optietrading (specialist in optie-strategieën) (@Optietrading) / X (twitter.com)

Rene vd Vondervoort