Hoge rentestanden gaan beleggers pijn doen

We zien steeds hogere rentestanden op de borden. Beleggers proberen koelbloedig te blijven. De tijden van negatieve rente liggen alweer een tijdje achter ons. Banken verhogen hun spaarrentes (met mondjesmaat) en ook de hypotheekrentes zijn het laatste jaar hard gestegen.

Hoge rentestanden

Het lijkt alweer zo lang geleden, negatieve rente. Maar vorig jaar hadden we er nog mee te maken. Zie hieronder de ontwikkeling van de 10-jaarsrente in Duitsland.

En de 10-jaarsrente in de VS. Een groot verschil met Europa.

Obligaties zijn inmiddels een prima alternatief voor aandelen geworden. Zeker voor de risico-averse belegger.  Want aandelenbeleggers krijgen de laatste tijd klappen te verduren. Deze week was het de verzekeringssector die ervan langs kreeg. Weet u nog in de jaren 90 van de  vorige eeuw ? De winstverdriedubbelaars en meer van dergelijke producten stonden paginagroot in elke krant. DIE producten moest je hebben. (@#$!%).

 

NN alleen al verkocht 700.000 woekerpolissen. Er zijn in totaal in Nederland ruim 7 miljoen woekerpolissen verkocht. Dat is er bijna 1 per huishouden. Grote kans dat jij er ook nog eentje hebt. Even checken KIJK DAN DIT ARTIKEL VAN DE CONSUMENTENBOND

 

Nationale Nederlanden

NN ging op de beurs onderuit en nam de hele sector met zich mee.  Is dit nu een ultiem koopmomentje voor het aandeel? Of kun je beter nog even wachten? Feit is dat er nog een hoop onzekerheid aanwezig blijft, simpelweg omdat we nog niet weten wat het gaat kosten en wie en hoe het betaald zal gaan worden. Waar de hele sector in de jaren 90 van de vorige eeuw THE PLACE TO BE was, is dat al lange tijd niet meer het geval. Maar ach, het kapitalistisch systeem zit toch vol met dergelijke zaken? Vraag maar aan Goldman Sachs. Miljardenboetes worden betaald, En weer over tot de orde van de dag! En dooorrrr!

 

De beurzen

AEX

De AEX noteert inmiddels 7 weken onder de middellijn van de bollingerband. De weektrend is hiermee strak dalend. Ook zien we de laatste tijd elke week een patroon van lagere toppen en lagere bodem. Hoe helder wil je een trend hebben. De AEX bungelt al een maand onderin de bollingerband, de band zelf is aan het verbreden, dus de kracht in de trend is aan het toenemen. Van echte koersdruk is echter geen sprake, het gaat allemaal in een rustig tempo.. De AEX eindigde de week waar het begon.  Per saldo is er niet zoveel gebeurd dus.

Zien we al bodemvorming? Daarvoor kijken we naar de daggrafiek van de AEX

Afgelopen donderdag (de een na laatste candle) was een duidelijke bodemcandle. De AEX maakte die dag een lagere bodem maar eindigde de dag op het hoogste punt. Bodem dus. De dag erna (vrijdag) opende de AEX met een gap up. KNALLEN!. Maar zie onderstaande grafiek, die middellijn van de bollingerband bleek alweer te veel van het goede. Weerstand dus!. Donderdag een bodem en vrijdag alweer een top? Dat is snel?!

 

De AEX is niet de leider, dat is de NASDAQ. Snel kijken dan wat deze index te vertellen heeft!

Wat  opvalt aan de grafiek, is dat er juni steun werd gevonden bij en stand van +-14600 punten. In augustus ook. En de afgelopen week opnieuw. Een belangrijke zone dus. We kunnen deze zone als neklijn zien van een groot kopschouderpatroon zien. Dat wil zeggen zolang dit punt steun geeft, is er niet zoveel aan de hand. Maar als de NASDAQ hier onverhoopt onder zou sluiten, dan kan dit het startschot worden van een grotere correctie. Voor nu is het potentiele toppatroon dus nog niet neerwaarts verlaten. Nieuw aanloopje nodig?

Conclusie

Toppen en lagere toppen, dat zien we overal. Beurzen noteren onder de middellijn van de Bollingerband in de daggrafieken. De dagtrend is hiermee duidelijk omlaag. De NASDAQ heeft op het belangrijke /cruciale niveau steun gekregen, dus er is nog geen man overboord.  Met de nadruk op ”nog”.

De service optietrading

In onze gezellige en leerzame VIP chatrooms bespreken we de hele dag indices en interessante aandelen. Zowel de korte als langere termijn.  Neem er eens een kijkje? Het is bijna gratis en belangrijker, het is vooral lucratief!  Sinds we onze blik hebben verruimd hebben we prima rendementen. Voor zowel de kleine als de grotere belegger!

De VIP service van optietrading

 

We zien u graag als nieuw abonnee op de chat. En anders: een lucratieve handelsweek gewenst!

 

Optietrading (specialist in optie-strategieën) (@Optietrading) / X (twitter.com)

 

Rene vd Vondervoort