Verwarring rond het banenrapport V.S.

Afgelopen woensdag kwam een sterk tegenvallend banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP. Het officiële banencijfer van vrijdag gaf echter aan dat juist veel meer nieuwe banen bij zijn gekomen in de VS. Verwarring alom.

Banenrapport

De eerste week van de maand verschijnt altijd het banenrapport in de V.S. Dus kunnen we zien hoe het met de algehele stand van de economie is.  Waarom is dit belangrijk voor beleggers? De FED laat namelijk haar rentebeleid grotendeels afhangen van het aantal nieuwe banen in de V.S. Zolang de arbeidsmarkt solide groeit, blijft de FED doorgaan me het verhogen van de rente.

Het cijfer van afgelopen woensdag viel vies tegen. Er waren veel minder nieuwe banen bijgekomen dan verwacht.

2 dagen later kwam het officiële cijfer naar buiten.  Uit DIT cijfer bleek dat er juist veel meer banen zijn gecreëerd. Ti-Ta-Tovenaar.

Verwarring alom! Gaat het nu beter of slechter dan een maand geleden? Moet de FED nu stoppen of juist doorgaan met het verhogen van de rente? Roept u maar!

RENTE

Het is nog niet zo lang geleden dat de rente op nul stond. Inmiddels staat de korte rente boven de 5 (!!!) %. Ofwel, mensen met een  hypotheek hebben te maken met enorme lastenverzwaring. Nieuwbouw woningen? Vergeet het voorlopig maar. Die sector valt stil. De rest volgt? De FED wil het!

 

OLIE

De olieprijs is afgelopen 2 weken zo’n 15% gezakt. dat is een goed signaal want een stijgende olieprijs is een van de grootste inflatie-aanjagers. Dalende olieprijs betekent dalende prijzen, dalende inflatie.

Euro-US-Dollar

Afgelopen 2 maanden is de euro stevig gezakt in waarde. Dat is een goede correlatie gebleken met de aandelenbeurzen. De euro zakte, de beurzen deden hetzelfde. Zie de weekgrafiek hieronder. De laatste candle is het koersverloop van afgelopen week. Na 11 rode weken nu dus een bodemcandle. Een grote hammer-candle. A hammer is hammering a bottom. Grote kans op een bodem voor de euro dus. Bodem voor de euro, dus bodem voor de indices?

AEX

In de weekgrafiek van de AEX zien we dat de AEX al 8 weken tegen de onderkant van de bollingerband aan tikt. De band zelf is aan het verbreden, de kracht in de trend neemt toe. Maar net als bij de euro is ook hier de laatste candle een bodem-candle, een hammer. Wel is die candle rood.

In de daggrafiek van de AEX  zien we dat de AEX al maanden in een dalende trend zit. Sinds de top op 795 punten is de AEX 80 punten (10%) gezakt. We hebben nog geen bewijs dat de daling klaar is; de MA 20 (middellijn BB) is namelijk nog sterk aan het dalen en de AEX noteert onder die middellijn van de bollingerband.

Dus ondanks het sterke weekslot is er nog geen trenddraai zichtbaar in zowel de dag als weekgrafiek.  Als de AEX maandag boven die MA20 kan sluiten, dan heeft het er wat mij betreft alle schijn van dat we op een bodem zitten en dat we ons komende tijd op kunnen maken voor een (veel) verdere stijging.

Hieronder zien we de koersontwikkeling van afgelopen maanden. Een dalende trend met lagere toppen en lagere bodems. De AEX noteert onder alle moving averages (MA’s) dus de trend is in alle opzichten omlaag. Alle duidelijkheid hierover.

Er is echter een dalende wig ontwikkeld. Een dalende wig heeft als belangrijke eigenschap dat het uiteindelijk bullish is, maar dat is pas het geval als er een opwaartse uitbraak uit de wig is. Dat is nu nog net niet het geval. Bij een positieve sessie maandag kan die opwaartse uitbraak komen. Dat zou dan de poorten openen naar hogere koersen. Wait & see.

Op wallstreet schrokken beleggers enorm van het ijzersterke banenrapport vrijdag. De rente-angst laaide weer op en de US Dollar steeg in eerste instantie hard. . Maar dit alles was van korte duur.

De NASDAQ maakte een outside-candle vrijdag. Dat is erg bullish. Bij een outside candle gaat de index eerst onder de low van de dag ervoor maar sluit boven de high van de dag ervoor. Ofwel, iedereen gefopt! Eerst worden de bulls uitgestopt want na het banenrapport zakte de NQ future eerst met bijna 2% om vervolgens met een enorme stijging en dus een grote groene koopcandle de dag en week uit te gaan.

Het weekslot was precies op die middellijn van de bollingerband. Dus het begin komende week is meteen interessant. Blijft die middellijn weerstand geven, dan is het potentiele kopschouderpatroon (met ingetekende neklijn) nog gewoon valide. Maar als de NASDAQ boven die middellijn weet te sluiten, wordt het waarschijnlijk dat de neerwaartse correctie voorlopig weer voorbij is.

Tenslotte nog de maandgrafiek van de NASDAQ.  Zie de trend en de indicator onder de grafiek.

Verdere details bespreken we in onze VIP room

Neem er eens een kijkje? Doe je mee met onze trades? Alles kan, met of zonder begeleiding.  Voor de kosten hoef je het niet te laten. Kosten zijn minder dan 2 euro per DAG!

De VIP service van optietrading

 

Een goede handelsweek gewenst!

Optietrading (specialist in optie-strategieën) (@Optietrading) / X (twitter.com)

Rene vd Vondervoort