FED pauzeert de renteverhogingen, beurzen schieten omhoog!

Zoals verwacht pauzeert de FED de lange reeks van renteverhogingen. Beleggers in aandelen EN in obligaties zijn opgelucht Vorige week hoorden we de bodembel op de beurzen al rinkelen. Daar is deze week een sterk herstel op gevolgd.

De FED stopt met de reeks renteverhogingen

Feest voor beleggers. De FED is gestopt met de reeks renteverhogingen. Dit kwam niet als een verrassing, maar toch waren beleggers zeer blij. Vorige week was er nog wat twijfel of de bodem op de beurzen er stond. Deze week heeft aan deze twijfel een einde gemaakt. Met name de beurzen op wallstreet lieten zich van hun beste kant zien. Louter groene candles deze week! Hoe het technisch plaatje eruit ziet, lees je hieronder.

Hieronder de daggrafieken van de beurzen. De laatste 5 candles zijn dus van afgelopen week.

NASDAQ

Het eerste half jaar een sterke stijging, sinds 4 maanden een patroon van lagere toppen. Om dit patroon valide te houden, zal komende week weer een draai down moeten komen. Komt die draai niet, dan betekent dit dat we een trendbreuk UP hebben.

Dow Jones

De dow jones is minder sterk dan de nasdaq. Met het slot van een week geleden, kwam de dow jones voor dit jaar in het rood te staan. Het slot was immers lager dan de start op 2 januari. Dit was heel duidelijk ongepast en ongewenst. De laatste 5 candles (afgelopen week) kleurden groen, de dow jones staat dus weer positief voor dit jaar!

S&P500

overal zien we hetzelfde. Een sterke stijging afgelopen week. Dat is bij de s&p500 niet anders. Ook hier kunnen we echter nog niet stellen dat het beeld weer definitief positief is. Want ook deze index heeft sinds de top van juli te maken met een patroon van lagere toppen. De sterke stijging van deze week heeft dit plaatje nog nergens doen veranderen.

DAX

Het valt op dat de Europese beurzen iets minder sterk waren dan de Amerikaanse. Qua patroon (lagere toppen) is er echter geen verschil.

AEX

De vorige belangrijke top bij de AEX was een stand van 744 punten op 12 oktober. Deze top is nog niet opwaarts verlaten. Dus ook onze AEX heeft nog altijd een patroon van lagere toppen.

Dollar en bonds als aanjager

De aanjagers voor hogere beurskoersen deze week was tweeledig. De FED heeft woensdag besloten om de reeks renteverhogingen te pauzeren.. De dollar kreeg sindsdien klappen. In het kielzog van de dalende USD schoot ook de rente omlaag. Spectaculair. De 10 jaars bonds gingen van 5% naar 4.5% in een week! Obligatiekoersen schieten omhoog. Is de FED en ECB klaar met het verhogen van de rente?  Dat zou de come-back van obligaties betekenen na 3 kwakkeljaren!

 

Conclusie

November en december zijn traditioneel sterke beursmaanden. November is zeer sterk begonnen. Het is nog niet genoeg om het technisch plaatje van de beurzen helemaal op groen te zetten. daarvoor is meer nodig. Volgende week weten we of de kopers het beeld definitief kunnen doen omslaan naar een positief beeld.

De service optietrading

Als je het leuk vindt om tot het eind van het jaar mee te lezen/handelen op onze chat, dan kan dat. Neem een maandabonnement en we laten het lopen tot het eind van het jaar. 50% korting dus! Meedoen is lucratiever dan niet meedoen!

De VIP service van optietrading

 

Een goede handelsweek gewenst!

Rene