Een terugblik en een vooruitblik voor 2024

Het jaar 2023 zit er weer (bijna) op.  De gevreesde recessie in de VS is (nog) uitgebleven. Een jaar geleden ging iedereen uit van een zwaar beursjaar 2023. Niets bleek minder waar. Vooral de magnificent 7 deed het bijzonder goed. Wat kunnen we in 2024 verwachten?

Een terugblik op het jaar 2023

2022 was een zwak beursjaar. Er werd gevreesd voor opnieuw een zwak jaar begin 2023. Maar het pakte volledig anders uit. De zwaargewichten binnen de NASDAQ trokken vanaf het begin de kar. De rest volgde.

De vele rentestijgingen in 2023 werden met gemak geabsorbeerd door de markten. Oorlogen zorgden niet voor terughoudendheid bij beleggers. Er is volledige werkgelegenheid, hoge inflatie, flink hogere salarissen. Kortom: iedereen happy. What could go wrong?

 

De fear & greed index slaat uit naar extreme greed. De laatste 2 maanden gingen alle beurzen non-stop omhoog, sommige beurzen zelfs naar hun hoogste stand ooit.  Zo ook de DAX. En dat terwijl onze oosterburen al het hele jaar in recessie zitten. Wat klopt er niet.

Er heerst extreme rust. Beleggers prijzen geen grote beweging in. De markt is in diepe rust. De VIX index blijft in diepe slaap.

 

Er heersen een paar oorlogen. De olieprijs doet er niks mee. sterker: de afgelopen maanden zakt de olieprijs met ruim 20%. Afnemende inflatiedruk.

Beurzen kenden wel een paar dalingsmaanden dit jaar. Dat was van augustus tot oktober. In die maanden zakte de euro stevig ten opzichte van de USD.

Een goede correlatie dus. De laatste 2 maanden zie je de beurzen loodrecht gaan.  De euro doet mee.

 

Vorig jaar eindigde de AEX op 688 punten. Maar het jaar 2022 was snel vergeten. De eerste 2 maanden van dit jaar steeg de AEX al 100 punten.

In het najaar kwam dan het dipje, maar je ziet hieronder hoe snel dat dipje is teruggedraaid. De 800 punten is weer in zicht.

Duitsland is het hele jaar 2023 in recessie. Vooral de vastgoedmarkt heeft het zwaar.

Maar als je naar de DAX kijkt, zie je iets anders. Feest!

De Grote 7 (apple Amazon, Google, Microsoft META Tesla en NVDA) kenden een enorm goed jaar. In dergelijke aandelen is zeer goed te handelen met opties.

We hebben daarom onze focus voor een deel verlegd. Voorheen traden we voornamelijk de AEX, sinds dit jaar is dit veranderd en traden we ook in opties op de Grote 7, De reden is dat deze prijzen van deze opties ”beter” zijn dan van de AEX.

Vooruitblik 2024

Het is natuurlijk niet bij voorbaat te zeggen hoe het beleggingsjaar 2024 eruit zal gaan zien. Dat is van veel zaken afhankelijk. Dat het rommelt in de wereld, dat weten we inmiddels wel. Dat beurzen hun eigen weg gaan weten we ook. Wat we ook weten is dat als koersen (veel) harder stijgen dan de winsten, dan loopt dat op den duur fout. We zagen dit jaar veel aandelen en beurzen loodrecht gaan. de koers/winstverhoudingen zijn momenteel hoog. Dat betekent dat beurzen relatief duur zijn geworden. Duur kan altijd duurder, we hebben echter onze strategieën voor komend jaar klaar staan. We volgen het op de voet! Het jaar 2022 was een voorproefje, 2023 een tussenjaar en in 2024 verwachten we het echte werk!

De service optietrading

Als je het leuk vindt om de beurzen samen met optietrading te volgen en te traden, dan kan dat. We traden live in opties op aandelen en indices. We handelen ook actief in opties op bitcoin!

Ook handelen we in futures en turbo’s. Voor elk wat wils. Voor de prijs hoef je het niet te laten, het is minder dan 2 euro per dag.   Zien we je als abonnee in het nieuwe jaar?

 

Abonnementen

 

We wensen je een gezond en rendabel 2024 toe!

 

Rene vd Vondervoort