Een ijzersterk 1e kwartaal van 2024 voor de beurzen!

Een ijzersterk 1e kwartaal ligt achter ons. Het is zelfs 1 van de sterkste 1e kwartalen van deze eeuw geworden!  Eind vorig jaar waren de meeste analisten van  de grootbanken nog redelijk neutraal voor het jaar 2024.

Een ijzersterk 1e kwartaal!

De eerste week van dit jaar waren beleggers nog terughoudend, maar daarna kwam de vaart omhoog er in. Om nooit meer te stoppen. Dag na dag worden nieuwe hoogste standen ooit bereikt op veel beuren.

Na 1 kwartaal staat de teller al op 22 nieuwe all time highs voor de s&p500!

Hieronder zie je de voorspellingen die eind vorig jaar werden gedaan door analisten  voor het eind van dit jaar voor de S&p500.  De index zit nu al ver boven de gemiddelde verwachting voor het eind van het jaar.

In de maaandgrafiek van de leider van de beurzen, de NASDAQ, is te zien dat de crash van maart 2020 slechts een rimpeltje was. Het was niet het eindpunt van de laatste langjarige cyclus die in maart 2009 startte.  Zelfs de top van het jaar 2021 bleek niet het eindstation. Na het dipje van 2022 staan de beurzen nog in de ”full buy” standen met wekelijks nieuwe hoogste standen ooit!

NASDAQ

NVIDIA heeft een indrukwekkende start van het jaar. Door de koerssprong is het bedrijf geklommen tot het 3e grootste . Alleen apple en Microsoft zijn groter.

Na 11 groene weekcandles vonden beleggers het afgelopen week ineens welletjes. Het eerste kwartaal werd warempel afgesloten met een rode topcandle!

NVDA

Het eerste kwartaal van het jaar stond duidelijk in het teken van bedrijven binnen de NASDAQ die ineens loodrecht gaan. NVIDIA is echt niet de enige. Loodrecht vraagt om moeilijkheden,  beleggers lachen er echter om.

SMCI

Het zijn met name de Bitcoinfondsen en de fondsen die een hoog inzetten op AI (kunstmatige intelligentie)  die loodrecht gaan.

MSTR

Er is een goede correlatie met de BITCOIN. En de BTC maakt een indrukwekkende periode door.  Met eveneens nieuwe hoogste standen ooit.

BITCOIN

Na loodrecht komt doorgaans iets ”vervelends”. Het loodrechte gedeelte wordt veelal teruggedraaid. Niet alle aandelen zitten nog bovenin hun trends. Een voorbeeldje van een aandeel die het al een maandje moeilijk heeft is Palo Alto. Na de kwartaalresultaten namen beleggers afscheid van het aandeel, om daarna niet meer terug te keren.

PALO ALTO

Niet alle aandelen doen mee met het feest van afgelopen maanden. Tesla bijvoorbeeld, is al ruim gehalveerd sinds de top. Is Tesla inmiddels koopwaardig aan het worden? OF…

TESLA

Apple doet ook niet mee.

”When you see a double top, you sell a dubble top!

APPLE

Niet alleen in de VS hebben we te maken met nieuwe highs. Dit is ook in Europa gaande. De DAX doet het uitzonderlijk goed. Al maanden zien we bijna elke dag een nieuwe hoogste stand ooit. Een correctie is nooit aan de orde.  Stijgen of consolideren, dat zijn de 2 richtingen. Meer is er niet.

DAX

Ook onze eigen AEX doet dapper mee met het spel. Beleggers hebben haaast. Gaten in de grafiek, gaps die niet gedicht worden maar open blijven.

AEX

Conclusie

Koersen stijgen harder dan de winsten. Het momeuntum is nog uitstekend. De analisten van Wallstreet waren eind vorig jaar veel te somber over de vooruitzichten voor dit jaar. Tenziij er op korte termijn een kentering aankomt. Iedereen weet dat deze koerssprongen een keer gaan stoppen.  Of, in Elliot wave termen, als de 5 van 5 van 5 er staat is het feest klaar. Geniet er dus nog maar van, zolang het kan!

 

Wil je informatie over onze service? Kijk dan even hier

Abonnementen

Happy trading!

Rene van de Vondervoort