April was per saldo een minder sterke maand

Afgelopen maand deden de beurzen een stapje terug. Na het sterke 1e kwartaal van 2024 was het in april vooral winstnemingen die een rol speelden. Vorige week vonden de kopers het echter al weer welletjes!

April minder sterk

Het kwartaalcijferseizoen is in volle gang.  Sommige aandelen gingen onderuit na resultaten, andere aandelen knalden juist omhoog. Binnen de AEX was het ADYEN die in negatieve zin opviel. Het aandeel was sinds de bodem van vorig jaar inmiddels 150% gestegen, maar april kende louter rode weken. En de versnelling down kwam na de kwartaalresultaten.

ADYEN

De chippers op het damrak liggen er verdeeld bij. ASMI is de sterkste schakel en knalde omhoog naar een nieuwe hoogste stand ooit.

ASMI

Grote broer ASML liet deze week weten in Nederland te blijven.  Er komen 20.000 nieuwe banen bij. Dat wordt dringen op de huizenmarkt en arbeidsmarkt in Eindhoven/Veldhoven en omstreken komende jaren. Het aandeel ASML zakte stevig na de kwartaalresultaten maar herstelde afgelopen week deels.

ASML

BESI heeft het daarentegen moeilijker. De orderinstroom hapert.

BESI

In de weekgrafiek van de AEX zelf zien we de veerkracht. Na de zwakke week-candle van een week geleden, was afgelopen week weer een erg sterke. De laatste week was een zgn inside week. De AEX kwam niet boven of onder de koersen van de week ervoor. Tot nu toe zijn alle week-candles van 2024 boven de MA20. Er is dus nog geen draaimomentje geweest op dit timeframe dit jaar.

AEX

Op wallstreet zagen we dat de NASDAQ  weekgrafiek duidelijk aan het verslechteren was na 4 rode weken. Maar met de laatste candle wordt het grotere verkoopsignaal (onder de MA20 in week) in de kiem gesmoord. Komende week een herkansing? Of een  false move?

NASDAQ

De dow jones heeft het wat moeilijker. Deze index is in de weekgrafiek wel al 2 weken onder de belangrijke middellijn van de bollingerband. (de MA20).

Dow Jones

Als we dan wat aandelen binnen de NASDAQ  bekijken, valt als eerste google op. Dit aandeel stal de show na de kwartaalresultaten. Met een knal omhoog werd afgelopen week een nieuwe all time high gevierd.

Google

De kwartaalresultaten van TESLA waren zwak, maar na een pep-talk van Elon Musk knalde het aandeel 10% omhoog. Technisch gezien ligt dit aandeel er zwak bij, maar het kan ook dat er een belangrijke bodem is gezet afgelopen week.

TESLA

De resultaten van SMCI komen aanstaande dinsdag 30 april nabeurs. Interessant, want het aandeel is afgelopen maand al gecrasht.

SMCI

Tenslotte het aandeel NVDIA. Sinds de top van 2 maanden geleden, was het aandeel ruim $200 gezakt. Maar zie de koopwoede van de laatste week. Met gemak kwam er ook weer ruim $100 bij in een week!  De kwartaalresultaten komen echter pas op 22 mei!

NVIDIA

Conclusie:

Er zijn wilde bewegingen op momenten dat er resultaten worden gepresenteerd. De markten zijn redelijk volatiel. We zien links en rechts wat vliegen in de soep, maar de grote groene week-candle van afgelopen week maakt duidelijk dat de koopwoede weer terug is op de beurzen!

 

Rene vd Vondervoort