Opnieuw een sterke maand voor de beurzen

De laatste week was wat zwak, maar met een maandslot op 903.64 punten heeft de AEX de maand mei per saldo bijna 3% terreinwinst geboekt. De teller voor dit jaar staat al op +15%. 

Een sterke maand mei voor de beurzen

Een rondje langs de velden.

AEX

Het stijgend trendkanaal (wig) houdt stand. De AEX is wel aan de onderkant beland. De laatste dagen is de AEX ook onder de middellijn van de bollingerband gezakt. Ook de indicatoren beginnen tegen te sputteren. Maar per saldo kun je nog niet zeggen dat er een belangrijke draai gemaakt is.  Daar is meer voor nodig.

DAX

Bij de dax zien we iets soortgelijks. Ook deze index zit in een grote en langdurige stijgende wig en heeft het de laatste dagen wat moeilijker. Ook hier zien we de draai bij de indicatoren, maar de index noteert nog binnen het stijgend kanaal.

NASDAQ

Zie de laatste candle. De NASDAQ zakte in eerste instantie stevig, maar deze daling werd per direct teruggedraaid. Het maandslot was weer veilig boven de MA20

NVIDIA

We willen wel weten waar dat aanhoudende optimisme vandaan komt. 1 woord: NVIDIA.  Er is genoeg geschreven over dit aandeel en over AI in het algemeen.  Zo is het aandeel NVIDIA nu groter dan alle aandelen samen van de Duitse beurs en is het bedrijf inmiddels de top 3 binnengekomen qua marktwaarde. Alleen MICROSOFT en APPLE hebben nog een hogere marktwaarde. NVIDIA had prachtige kwartaalresultaten en schoot om die reden begin deze week omhoog. En binnenkort splitst het aandeel 1 op 10. (Dan lijkt het weer lekker goedkoop).

Dow Jones

De dow jones tenslotte, ligt er de laatste weken juist helemaal niet sterk bij.  Sinds de top is de dow 2.000 punten gezakt. Gisteren werd steun gevonden bij de onderkant van de bollingerband. Nipt een groene maand. De bounce-up is gestart.

OLIE

Goed voor de inflatie, de olieprijs ligt er zwak bij. Aanhoudende zwakte, de hele maand mei.

Rente verlaging ECB

De ECB durft het aan om aanstaande donderdag de rente te gaan verlagen.

De ECB ziet signalen op macro-economisch gebied die een rentedaling rechtvaardigen. De inflatie is nog wel te hoog. Maar toch is het tijd om de rente te gaan verlagen.

De FED is nog niet zo ver. De eerste rentedaling in de VS wordt pas in september verwacht.

Of toch eerder? De PMI van gisteren was zeer zwak te noemen.

 

Banenrapport V.S.

De FED gebruikt  met name de banen-ontwikkeling in de VS  voor haar rentebeleid. Aanstaande woensdag komt ADP met het voorlopige banenrapport en vrijdagmiddag 14.30 uur komt het officiële banenrapport.  Beleggers kijken hiernaar uit!

Komende week

Er is weer genoeg richtinggevend nieuws komende week.  Beurzen absorberen het nieuws dit jaar tot nu toe zeer goed. Het eerste echte draaimomentje is nog niet te zien. Of het moet bij de dow jones zijn. Maar over het algemeen liggen de beurzen er nog altijd sterk bij.

De service optietrading

Als je het leuk vindt om met ons mee te doen (met of zonder begeleiding) dan kan dat. We hebben een live chat voor elk wat wils. Interesse? Kijk dan even hier

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort