Een correctiefase is gaande

We zien de laatste weken wat verkoopdruk ontstaan op de beurzen. Een correctiefase is gaande. Met name wat peperdure aandelen binnen de NASDAQ hebben het zwaar. Het cijferseizoen is in volle gang. En dat wordt niet overal positief ontvangen.

Een correctiefase is gaande

We doen ons gebruikelijke rondje langs de velden. Dan zie je snel hoe de beurzen en aandelen erbij liggen. Maar eerst zetten we het in perspectief. Hoe gingen de correcties afgelopen 25 jaar? En hoe gaat het nu?

Op dit moment is de s&p500 zo’n 5% lager dan de top. Dit stelt dus nog helemaal niks voor. Maar heel soms zie je dat er in een jaar de correcties nog kleiner zijn. Bijvoorbeeld in 1995 en 2017. Meestal zijn de correcties echter een stuk groter. Met als uitschieter het jaar 2008.  De gemiddelde grootte van een correctie in 1 jaar is 13%,

De paniekbarometer VIX meet de optieprijzen. Hoe hoger de VIX, hoe duurder opties zijn. Afgelopen weken schoot de vix omhoog. De beurzen omlaag.

Vrijdag leek de rust weer terug. De vix zakte alweer met 11%. de vraag is dus of de huidige correctie alweer klaar is.

AEX

De AEX zat in een grote stijgende wig. Uiteindelijk is de index daaruit gevallen. Binnen 2 weken zakte de AEX van 950 naar 890 punten. De index vond afgelopen donderdag steun aan de onderkant van de bollingerband, waarna een herstel is gestart. De grootte van dit herstel zegt veel over het vervolg.

 

CAC40

De CAC40 is al veel langer bezig met een correctiefase. Sterker nog, deze index is onder alle MA’s (gemiddelden) gedoken. Zelfs onder de MA200. Opveren wil niet echt lukken, een beetje zijwaarts op en neer was afgelopen maand het hoogst haalbare.

NASDAQ

Op Wallstreet is de NASDAQ nog altijd in het stijgend kanaal waar het al heel lang in zit. Donderdag werd de onderkant van het kanaal aangetikt, dat bleek meteen de bodem te zijn. Alhoewel, de opvering van vrijdag was niet voldoende om te kunnen stellen dat het DE bodem is.

S&P500

De S&p500 deed hetzelfde als de nasdaq. Steun aan de onderkant van de wig.  Het is voor komende week/weken dus de vraag of de correctie alweer klaar is, of dat we na een bounce-up snel een vervolg down gaan krijgen. Waarbij de index wel onder de wig gaat komen.

We lichten ook een paar belangrijke aandelen toe

NVIDIA

NVIDIA is de beurslieveling. Of moet ik zeggen ”was”.

Sinds een maand zien we lagere toppen en lagere bodems. Het fomo-gedrag bij retail is wat aan het afnemen.

ASML

Waar NVIDIA nog ver boven de MA200 noteert, heeft Nederlands ”trots”  ASML deze MA200 al bereikt. We hebben een 20% correctie te pakken op dit aandeel. Is dit dan nu het ultieme koopmoment?

BITCOIN

De bitcoin lijkt zich nergens wat van aan te trekken. De bitcoin ligt er sterk bij. Het is niet de vraag OF maar WANNEER er nieuwe highs worden gezet!

 

Conclusie

Staat DE top er op de beurzen? Of komen de kopers snel weer terug om de beurzen opnieuw naar nieuwe highs te zetten?

We zien alle aandelen en beurzen bezig met een correctie.  De ene beurs ligt er zwakker bij dan de andere.  De komende weken en maanden zullen spannend worden.  Met in het achterhoofd de Amerikaanse verkiezingen van november.

We snappen heel goed dat er altijd meerdere tellingen en dus meerdere scenario’s mogelijk zijn voor het vervolg. Precies DAT is de reden dat we alles op de voet volgen en dagelijks bespreken in onze live chat.   Vind je het leuk om een paar maanden (of langer) met ons mee te traden / lezen?

AANBIEDING

Als je een kwartaal abonnement VIP neemt, laten we het lopen tot het eind van het jaar. Dan heb je toch maar mooi een paar gratis maandjes extra. Is dat wat?

De VIP service van optietrading

Geniet van de zomer!

Rene vd Vondervoort