Van blinde paniek snel terug naar rust

Een maand geleden sloeg de paniek toe op de beurzen. Japan verhoogde onverwacht de rente en dat bracht een schokgolf op de financiële markten. Echter, in no-time is de rust wedergekeerd. Beurzen noteren weer dichtbij de hoogste standen ooit.

Van paniek terug naar rust

 

Een maand geleden sloeg de paniekbarometer op hol. De VIX-index schoot omhoog tot boven de 60. Dit was afgelopen 50 jaar slechts 2x eerder gebeurd. Paniek alom.  Maar zo snel als het kwam, zo snel verdween het ook weer. De rust is terug.

 

 

Greed is back!

De fear & greed index is in korte tijd gedraaid van fear naar greed!

 

NIKKEI

De Japanse nikkei-index crashte de eerste dagen van augustus.  Dit heeft alles te maken met de zogenaamde ‘carry trade’.

Wat is een carry trade?

Carry trade is een beleggingsstrategie waarbij investeerders geld lenen in een valuta met een lage rente, zoals de Japanse yen, en het vervolgens investeren in activa die een hoger rendement bieden. Het doel is om te profiteren van het renteverschil tussen de twee valuta’s.

In Japan is de rente sinds 2018 op 0 procent gehouden, wat het lenen van de yen zeer aantrekkelijk maakte voor carry trades. Begin augustus verhoogde de Bank of Japan echter onverwacht de rente naar 0,25 procent om de inflatie tegen te gaan. Deze plotselinge verhoging zorgde ervoor dat de waarde van de yen snel steeg, waardoor carry trades onaantrekkelijker werden.

Investeerders begonnen massaal hun risicovolle activa zoals aandelen en cryptocurrencies te verkopen om hun yen-leningen terug te betalen, wat leidde tot een enorme crash op de financiële markten. De grafiek hieronder laat meteen zien dat de crash van korte duur was. En doorrrr.

 

DAX

De Duitse beurs de DAX is volledig hersteld.  Na de crash werden kopers woest. Een loodrechte stijging is sindsdien gaande.  De maand augustus eindigde met een hoogste stand ooit!

DOW JONES

Ook de dow jones heeft ”het dipje van begin augustus” snel teruggedraaid. De maand augustus is ook voor deze beurs in stijl afgesloten met een hoogste stand ooit.

AEX

Het is de aex echter (nog) niet gelukt om een nieuwe hoogste stand ooit te plaatsen. De reden is dat vooral de chippers binnen de AEX (ASML , ASMI en BESI) sterk achterblijven.

 

Misschien dat de koers van ASML zo achter blijft omdat er de laatste dagen vervelend nieuws naar buiten komt.

 

 

van de laatste 10 maanden waren er 9 groene voor de S&p500.

 

Rente verlaging komt eraan!

Komende maand gaat de FED de rente in de VS na jaren van stijging maar weer eens verlagen. De arbeidsmarkt hapert immers. Een week geleden werd het aantal nieuwe banen van afgelopen jaar immers met 818.000 banen neerwaarts bijgesteld. Gepresenteerde banencijfers zijn dus een wassen neus.  Maar toch is dit de belangrijkste pijler voor de beleidsmakers om het rentebeleid te bepalen. Het banenrapport van aanstaande vrijdag zal om die reden extra belangrijk zijn. We weten allemaal dat die banencijfers niet kloppen, maar de financiële markten smullen ervan!

 

Wat gebeurde er in het verleden na renteverlagingen?

 

Septembrrr coming

Traditioneel is de maand september de slechtste beursmaand van het jaar.  Maar we weten ook wel dat dit geen garantie is voor de toekomst. Feit is dat de beurzen zeer snel herstelden van het dipje van een maand geleden.  Op X komen compleet uiteenlopende voorspellingen voorbij voor de komende tijd. Van crash tot sky high. En alles ertussen.

Dat is allemaal inherent aan een late bullmarkt.  We zien vanzelf wanneer het stopt. Niemand die het zeker weet.  We volgen alles op de voet. Doe je een tijdje met ons mee?

 

De service optietrading

Als je een kwartaal abonnement VIP neemt, laten we het lopen tot het eind van het jaar. Maandje gratis extra dus.

De VIP service van optietrading

Rene vd Vondervoort