Belangrijke gebeurtenissen op een rijtje

Er is veel gebeurd in de maand september. Als belegger wil je weten wat er speelt. De belangrijke gebeurtenissen in de wereld hebben we voor je bij elkaar gezet. Handig als je alles nog even rustig wilt bekijken.

De belangrijkste gebeurtenissen

Mario Draghi had een duidelijke boodschap. We moeten meer schulden maken. Vooral NIET gaan bezuinigen. Europa krijgt anders een steeds grotere achterstand met de VS en China.

Stimuleren!

Een belangrijke gebeurtenis afgelopen maand was dat de Chinese overheid gaat stimuleren om de kwakkelende Chinese economie weer aan de praat te krijgen. De Chinese beurzen gingen sindsdien loodrecht.

Renteverlagingen!

Over stimuleren gesproken. Eerst verlaagde Europa de rente en een week later deed de V.S. dat.  Met 50 basispunten! Heel apart als de economie werkelijk zo goed draait.

De rente is dus gedaald. Dit zou slecht voor de USD ”moeten” zijn. Maar de markt doet het tegenovergestelde. De euro verzwakt en de dollar wordt sterker.

 

Oorlogsdreiging

Ook niet onbelangrijk voor de markten is de oorlogsdreiging tussen Israël En Hezbollah. De olieprijs wordt sinds een week hoger gezet.

SHELL

Oorlogsdreiging betekent dat het aandeel SHELL aan het bodemen is. Als de olieprijs oploopt, vaart de oliesector daar wel bij.

Wallstreet

De beurzen lijken nergens last van te hebben.  De beurzen op wallstreet staan dicht bij hun hoogste standen ooit!

Zie hieronder de s&p500 en de dow jones. Feest!

 

AEX

De AEX doet het wat rustiger aan. De zwaargewichten binnen de AEX (de chippers en shell) noteren nog VER onder hun hoogste stand ooit.

Afgelopen handelsweek was redelijk zijwaarts voor de AEX.

 

De Franse beurs CAC40

Niet overal is het beeld positief. De Franse beurs kwakkelt al maanden. Geen hoogste standen ooit daar.

Als we dan kijken bij een paar grote aandelen op wallstreet, valt op dat de meeste van die aandelen nog te maken hebben met een patroon van lagere toppen. Een tussenfase.

APPLE

NVIDIA

META is het wel gelukt om nieuwe hoogste standen ooit te plaatsen. Zeer sterk!

META

SMCI

SMCI is de grote dissonant. Het bedrijf heeft de boekhouding niet op orde en krijgt geen goedkeuring van de accountant.

Het aandeel crasht al maanden.

Feit is dat de beurzen de maand september goed zijn doorgekomen.  Over een maand zijn de verkiezingen in de VS.   Harris staat voor in de peilingen.  De beurzen laten zich (op een enkele uitzondering na) van hun beste kant zien.  In augustus was kortstondig paniek. Sindsdien is de rust wedergekeerd.

Afgelopen vrijdag verscheen het laatste banenrapport van de VS. Dit was veel beter dan verwacht. Tot het banenrapport verwachtte de markt een nieuwe rentedaling van 50 basispunten in november. Na het banenrapport is die verwachting weg!

 

 

We volgen de markten en de gebeurtenissen op de voet. We hebben een live chat. Als je het leuk vindt om een tijdje mee te kijken of te traden, dan kan dat natuurlijk.

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort