Rente loopt op; beleggers pakken hun biezen

Het was een onrustige dag gisteren. Beleidsmakers hinten erop dat de lange periode van lage rente ten einde gaat lopen. (Gelooft u het?)  De verkoopknop werd massaal ingedrukt op de beurzen. En niet meer losgelaten. De AEX eindigde de dag op het laagste niveau in 3 maanden. Beleggers pakken hun biezen. Moeten we ons zorgen maken? Dat is een keuze. Lees hieronder verder. 

Einde kwartaal

Het is vandaag een belangrijke dag voor de beurzen, want na vandaag kunnen we zien hoe de week-maand en kwartaaltrend eruit komt te zien. De financiële markten lijken het 2e kwartaal van het jaar in mineur af te sluiten. De rust van de laatste maanden heeft plaats gemaakt voor onduidelijkheid en onzekerheid. De rente is plots aan het stijgen; de euro stijgt naar nieuwe hoogtepunten en de beleidsmakers (Draghi, Yellen en Trump) lijken niet meer goed te worden begrepen door de markten. Kunnen we zacht blijven slapen minister de President? Of moeten we ons een beetje zorgen maken?

De euro stijgt verder en verder. Dit is niet goed voor de Europese export. Draghi wil een lage euro. De markten vinden van niet.

 

De financiële markten

Laten we eens beginnen met de daggrafiek van de DAX

Het lijkt erop dat een toppatroon wordt afgerond. Sinds Trump POTUS is geworden in november vorig jaar https://twitter.com/potus  zien we een stijgend trendkanaal op de dax. Gisteren is dat kanaal met kracht neerwaarts doorbroken. Horizontale steun is de groene lijn. Die lijn heeft het gehouden. Dat is de cliffhanger voor de DAX. Volgt hier niet langer steun, dan wordt het toppatroon afgerond en ontstaat er een nieuwe bearishe situatie.

 

In de uurtrend van de DAX zien we die belangrijke steun eveneens terugkomen.

 

 

In de daggrafiek van de AEX is de AEX aanbeland op het laagste niveau in 3 maanden. Zien we hier een afgerond toppatroon?

De relevante uurtrend van de AEX laat zien dat we al ruim een maand te maken hebben met een patroon van lagere toppen en lagere bodems. Het slot gisteren was op een belangrijk niveau. De index is aanbeland aan de onderkant van het trendkanaal.

 

Wallstreet

Trendmatig is er (nog) niets aan de hand bij de Dow jones. De daling van gisteren heeft er niet voor gezorgd dat de trend is gedraaid. Een rimpel is het, meer niet. Wel een mooie wig trouwens.

 

Bij de technologiebeurs NASDAQ zien we wel een hapering in de uptrend. Deze index is de laatste weken onrustiger en laat af en toe grotere bewegingen down zien die niet meer helemaal teruggedraaid worden. Zien we hier een eind naderen van een langdurige uptrend?

De s&p500 laat eveneens een zeer grote stijgende wig zien. Deze is ontstaan na het aantreden van Trump. De wig is nog niet afgerond. Het startsein voor de shorters. (sstt)

 

 

Resumerend

we zien een hapering in de uptrend bij verschillende beurzen. Vandaag de laatste handelsdag van het kwartaal.  Window dressing dagje.  Het lijkt erop dat er een paar warme maanden gaan aanbreken.  Wil je dat bij ons ”vieren”? Onze zomerACTIE loopt nog.

Rene vd Vondervoort