Bodemonderzoek AEX en DAX

In de vorige update stelden we ons de vraag of de cyclusbodem was gezet. Er was immers paniek in de tent en paniek is nodig voor een  bodem. Na een belangrijke bodem moet een rally volgen. In deze update gaan we wat dieper in op dit ”bodemonderzoek”. 

Bodemonderzoek AEX en DAX

Als je de vorige update hebt gemist, klik dan HIER.

De paniekbarometer VIX schoot omhoog uit de dalende wig. De laatste dagen is de paniek aan het wegebben en zien we de  VIX dan ook hard terugzakken. Is dan nu de kou uit de lucht? Dat is nog niet zeker. De daling van de VIX stopte donderdag precies op de MA 200 (rode lijn). En vrijdag pluste de VIX weer met 6%. Het is dus mogelijk dat de VIX donderdag een nieuwe bodem heeft gezet en weer aan een opmars begint.

”Na belangrijke bodem volgt een rally”

Wat hebben de beurzen sinds de vorige update gedaan? Duidelijk was dat de beurzen steun hebben gevonden op hun MA200. Dit was logisch en ook noodzakelijk om niet in een vrije val te raken.

AEX

Bovenin staat nog altijd een groot ‘island reversal’ toppatroon. De koersen van de hele maand juli liggen er als een eilandje bij (gaps aan beide kanten.) Na de val van 2 weken geleden zien we dat er nog altijd 2 gaps open staan bij de AEX. Dat maakt de AEX zwakker dan veel andere beurzen , want bij verschillende andere beurzen (waaronder de DAX)  is het onderste gap inmiddels gedicht.

Verder zien we dat de AEX steun had op het MA 200 en een poging doet om een bodempatroon te vormen. De rally van afgelopen dagen wil echter nog niet echt vlotten.  Wat we tevens in de gaten moeten houden is dat er een dubbele bodem op 534 punten staat. Deze bodem (neklijn) mag het niet begeven, want anders zijn technisch gezien de rapen gaar. Voor nu is er het voordeel van de twijfel, de bodem staat er maar we missen nog een echte rally, dus de vraag blijft OF de belangrijke bodem een langdurige houdbaarheidsdatum gaat krijgen.

bodemonderzoek

DAX

In ons bodemonderzoek wordt ook de DAX nader toegelicht. Is de kou uit de lucht? Onderstaande grafiek laat zien dat de DAX uit een grote stijgende wig is gezakt met een run-away gap. Dergelijke gaps worden niet of in een later stadium pas gedicht. Daarna volgde een daling tot bij de MA200. Dit is een logisch rustpunt. Maar een belangrijkere vraag: ” is het ook een definitieve bodem?”

In dit stadium kan niet zonder meer gesteld worden dat de bodem er definitief staat. De DAX heeft afgelopen donderdag wel het onderste gap gedicht (wat de AEX niet lukte) maar daar stopt de rally dan ook meteen. Vrijdag was zelfs weer uitermate zwak. Er is even wat lucht gehapt, maar van een echte rally is geen sprake. Het is dus lang niet zeker dat de bodem bij de MA200 stand houdt. Kopers zijn simpelweg nog niet sterk genoeg. Het sentiment op de beurzen is niet voldoende om een ouderwetse campingrally nieuw leven in te blazen. Beurzen staan dichtbij kritieke punten. Dit zal snel moeten veranderen, anders gaan de beurzen (veel) dieper komende periode.

 

Hoe is het gesteld met de relevante patronen op wallstreet? Is de kou daar dan wel uit de lucht?

We geven helaas niet ALLE info gratis weg. We plaatsen deze grafieken met de toelichtingen dagelijks op de VIP-chat van optietrading. Op de VIP chat is ook onze portefeuille te volgen.  De kosten voor een abonnement zijn slechts 2 euro per dag, dus daarvoor hoeft u het niet te laten. Wilt u in overleg met ons handelen? Word dan nu lid van de VIP-service. We hebben tevens een privé-chat, discretie gewaarborgd!

Abonnementen

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort